Etiketter

, , , , , ,

Visst är det häftigt när man kan se förändringen? Snödropparna som växer vid knuten. De små, små knopparna på buskarna. Och så fågelsången – när man kommer hem från jobbet är det ljust och i asken sitter en fågel som tutar sin vårmelodi.

Ändå tänker jag på en arbetskamrat, nu pensionerad. Han sade alltid:

– Jag avskyr de som säger att de väntar på påsken.

För den som lever sitt liv med att vänta glömmer bort att leva i nuet – så Carpe diem och allt vad det heter. Lev just denna dagen, men njut av vårtecknen – och ät något gott när kvällen kommer.

Måndag: Curry med blomkål, potatis & tomat
Bra vardagsmat med råvaror som inte kostar skjortan – och som gör att du får tid över till annat på kvällen. Råris eller korngryn om man ska vara strikt.

Tisdag: Enkel koreansk bibimbap med ris, räkor, ägg & grönsaker
Matlagning kräver sällan en doktorsgrad i teoretisk fysik… Det är med andra ord inte så noga med recept. Har du en paprika som ligger i kylen och väntar på bättre tider – ta med den. Har du rester – testa om inte de också platsar i woken.

Onsdag: Ljummen sallad med svartkål, apelsin & granatäpple
Kål är gott. (Fast det luktar faktiskt riktigt äckligt när man tillagar den). Tillsammans med apelsin och granatäpple blir det super.
Ingen svartkål i affären? Ta grönkål istället.

Torsdag: Tabbouleh med svarta bönor, matvete & halloumi
En tabbouleh med svarta bönor och tabbouleh. Stekt halloumi på toppen. Jag säger som Kristian Luuk i På spåret: ”jajamensan”.

Fredag: Kycklingben med ugnsrostade grönsaker & aioli
Kyckling och grönsaker sköter dig själva i ugnen. Du kan plocka fram mixern och sno ihop en aioli. Ja såklart, du kan ta ett glas vin också. Det är ju i alla fredag.

Lördag: Patatas bravas – Medelhavspotatis på svenska
Inte visste jag att man kunde göra så här god potatis hemma. Jag tror det är delikatesspotatisen (lite dyrare men mycket godare) och mycket olivolja som gör skillnaden.

Söndag: Fräsch rödingfilé med ugnsstekta rotsaker & örtolja
Enkelt, gott, och faktiskt väldigt festligt. Har du aldrig testat röding, så slå till en dag när fiskhandlaren har kampanjpris. Man kan säga så här: lax är gott, men röding är bättre,

Efterrätt: Frisk äppelsorbet med calvados
Om man är lika usel som jag på efterrätter är den här en välsignelse. Frys äpplebitar, mixa dem häll över lite calvados. Klart. Kan det bli lättare?

Här hittar du fler veckomenyer med Medelhavskost.