Etiketter

, ,

En gryta med djupa, varma smaker av kött och grönsaker… Och en kryddningen med spiskummin, kanel och mild chili som skickar runt förföriska dofter från spisen…

Vem kan motstå det? Inte jag i alla fall.

Så jag knåpade ihop den här turkiskt inspirerade grytan med ett öga på gamla recept och en näsa över grytan. Och så en smaksked som jag använde ofta. Det är liksom halva nöjet.

Det här behövs till 8 personer:
2 – 3 gula lökar
1,1 kg grytbitar av högrev eller annat nötkött
olivolja
salt & svartpeppar
1 msk timjan
2 tsk paprikapulver
2 tsk Aleppo chili flakes eller annat milt chilipulver/stark paprika
2 tsk spiskummin
2 msk tomatpuré
1 burk hela eller krossade tomater
7,5 dl vatten eller svag köttbuljong
6 + 1 vitlöksklyfta, skalade och hackade
2 lagerblad
1 kanelstång
1 liten aubergine (ca 300 g)
några potatisar (ca 300 g)
2 röda paprikor
1 grön paprika
ev 1 klyfta citron
1 litet knippe bladpersilja, strimlad

Ris, couscous eller bulgur till grytan – eller bara ett gott bröd.

Gör så här:
Skala och skiva löken. Fräs den i olja i en riktigt stor gryta. Skär köttet i ganska små bitar. Fräs i olja i en stekpanna, behövs kanske 3 – 4 omgångar . Krydda med salt, peppar, timjan, paprikapulver, chili och spiskummin. Lägg över köttet i grytan, skrapa ner alla goda ”stekrester” från stekpannan.

Tryck ner tomatpuré och fräs en stund till. Klipp sönder tomaterna med en sax i burken. Häll i tomaterna + vatten eller svag buljong. Lägg i lagerblad, kanelstång och hackad vitlök. Lägg på locket och låt grytan koka i 2,5 timmar tills köttet är riktigt mört.

Tärna auberginen i ganska små tärningar. Låt dem koka med de sista 30 minuterna. Skala och skär potatisen i klyftor och låt dem koka i ca 15 – 20 minuter. Dela och kärna ur paprikorna. Skär dem i strimlor och låt dem koka i grytan i ca 15 minuter.

Ha gärna i lite mer vitlök och en citronklyfta på slutet (det höjer verkligen smaken). Strö strimlad persilja i grytan strax innan du tar den från spisen.

Okej, det var ett långt recept. Men tänk på att grytor sköter sig själva under större delen av tiden. Jag själv tog ett bad (dock inte turkiskt) medan grytan puttrade på spisen. Och sedan kom jag tillbaka med smakskeden. ”Mja… ska kanske vara lite mer vitlök…”

Lycka till om du testar den här grytan! Och glöm inte smakskeden.