Etiketter

, , , , , ,

Du har hört det förut, men vi måste faktiskt lägga om våra matvanor för att rädda klimatet och för att alla ska kunna få nyttig och hälsosam mat. Nu är det elva miljöforskare som har publicerat en artikel i The Lancet och som skriver om det här på DN debatt.

I korthet måste vi i västvärlden äta mycket mindre rött kött och mycket mer linser, bönor och andra baljväxter. Konsumtionen av grönsaker måste öka kraftigt, fler måste upptäcka hur gott det är med nötter och frön.

Orsakerna är de gamla vanliga: lantbruket står för en fjärdedel av alla växthusgaser – och jorden klarar inte av att producera stora mängder kött till de 10 miljarder vi kommer att vara om några år.

Här, just här, är det lätt att ge upp. Tänka ”inte en larmrapport till”.

Just därför vänder vi på på berättelsen. Vi börjar om – lägger svartsynen längst ner i lådan täckt av några kokböcker med mat från Medelhavet och Frankrike. För till syvende og sidst är det ju maten det handlar om.

Har du någonsin testat belugalinser? Det är så gott, något av linsernas Rolls-Royce. Smakrika, fasta med trevligt tuggmotstånd. Koka dem med lite vitlök och timjan. Fräs upp belugalinser med schalottenlök och soltorkade tomater och ät dem med en liten bit kyckling. Kanske en tomatsås eller rödvinssås därtill.

Inte en smaklök är ledsen efter en sådan middag. Jag lovar.

Och en vanlig dag mitt i veckan kan du testa curry med kikärtor, linser, mandel & granatäpple. Smakrikt, färgrikt och indiskt.

Skulle du tycka att det blir ont om tid för en vanlig onsdag, så funkar den här maten lika bra en söndagseftermiddag när januariljuset liksom hänger kvar över hustaken, lite längre för varje vecka.

Är du fortfarande tveksam? Ja, men kör då en vegetarisk chili med linser & mörk choklad. Det är något magiskt med den rätten. Först smakar det som en vanlig, men fyllig chili när man står där och rör i grytan. Men sedan bryter man ner ett par bitar mörk choklad i chilin. Och POUFF – smaken exploderar.

Testa – om inte annat, så för att få vara med om hur chokladen fördjupar smaken på grytan.

Om du inte är övertygad ännu vet jag snart inte vad jag ska hitta på… Jo, förresten. Ugnsbakad torskrygg med tomat, bönor, fänkål & örtolja. Här snackar vi middag och vit duk och tända ljus i bästa ljusstaken och fina servetter.

Ja, jag tror du förstår vad jag menar…

Förbanna inte mörkret – inte ens en forskningsrapport. Gör något gott istället, till exempel mat med linser och bönor och mandel och frön.