Etiketter

, , , ,

Provence är ett kargt område. Det märks inte minst om man kör kustvägen öster om Marseille. Utsikten är svindlande vacker med berg som stupar rätt ner i Medelhavet, men växtligheten består mest av pinjeskogar, buskar och vildväxande timjan.

Annars finns där inte mycket. Inga vetefält, inga betande kor som ger grädde och ost. Inget överflöd.

Det är Provence, men det är också det magra landskap som skapat det provençalska köket med fisk och får, oliver och tomater – och så grönsaker, vitlök och örtkryddor.

Här var vi för några år sedan. Och hit åker vi i sommar till ett lantligt skjul (det lilla hus vi ska hyra kallas för The Shed). Och som en uppvärmning lagar vi Poulet à la provençale en januarikväll när regnet fryser till is i den göteborgska vintern.

Kycklinggrytan skickar oss mätta och nöjda i säng. Precis som den gjort med generationer provençaler.

Det här behövs till 5 personer:
1 stor kyckling, 1,5 kg (eller motsvarande mängd kycklingdelar)
olivolja
salt & svartpeppar
1 – 2 gula lökar
1 msk tomatpuré
1 burk hela tomater (eller krossade)
3 – 4 vitlöksklyftor, skalade
1 bukett timjan, en fjärdedels kruka
2 lagerblad
20 – 25 cl vitt, torrt vin
1 aubergine, inte jättestor
1 squash, inte jättestor
1 gäng goda oliver (små svarta oliver från Nice om man ska vara noga)

Kanske ris, korngryn eller bara ett gott surdegsbröd till grytan

Gör så här:
Stycka kycklingen i 8 – 10 delar. Diska kniv och skärbräda, skala och hacka löken. Fräs kycklingen i olja. Salta & peppra. Låt hackad lök fräsa med på slutet. Tryck i tomatpuré och fräs lite till.

Klipp sönder tomaterna med en sax direkt i burken. Häll i tomaterna och vinet. Lägg i lagerblad och timjan, om man vill kan man binda ihop ihop kvistarna. Låt grytan koka i ca 40 minuter.

Skölj och tärna aubergine i medelsmå bitar, låt den koka med i 25 minuter. Skölj och tärna squash i ungefär lika stora bitar. Låt squashen koka med grytan i 15 minuter. Lägg i oliverna på slutet.

Kolla så kycklingen är genomstekt och fisk upp timjan. Justera smaksättningen, kanske behövs lite mer salt eller tomatpuré…

Det är skillnad på burktomater och burktomater. Jag brukar köpa ekologiska hela tomater för att jag får för mig att de smakar mer. (Och då måste man klippa sönder dem…) Men körsbärstomater på burk kan också vara fantastiskt gott.

Min erfarenhet är att man ska skippa lågpristomater – och på vintern ska man akta sig för de blekt röda färska frukterna som ligger där i grönsaksdisken och liksom låtsas vara riktiga tomater.

Det är också skillnad på kyckling och kyckling. Ekologisk smakar mycket mer eftersom den växer långsammare och slaktas vid högre ålder.

Men eko-kycklingfilé har ett pris som kan skrämma små barn. Om man köper hel kyckling är det lättare att ta sig igenom kassan utan att drabbas av akut ekonomiskt chocktillstånd.