Etiketter

, , , ,

Chakchouka ser ut som om en 3-åring lekt i köket en hel dag, men det blir en mustig grönsaksröra med varma smaker av spiskummin och mild chili. Kanske något att värma sig med en vardag när höstregnen börjar dra in över landet.

Egentligen är det en nordafrikansk grönsaksröra, som påminner ganska mycket om provencalsk ratatouille med ägg. Oftast är den utan linser, men just linser – och kanske korv – funkar så bra till spiskumminsmaken.

Det här behövs till 2 – 3 personer:
1 rödlök
olivolja
salt & svartpeppar
1 msk spiskummin
1 – 2 tsk milda chili flakes, t ex pul biber eller aleppo chili flakes
1 burk hela tomater
3 vitlöksklyftor
1 gul eller röd paprika
3 – 4 dl kokta linser eller 1 pkt färdigkokta
2 – 4 ägg
om du vill: ca 300 g god korv, t ex Merguez eller Salsiccia

Lite bröd till maten

Gör så här:
Skala löken, skiva den tunt och fräs den mjuk i olivolja. Krydda med salt, peppar, spiskummin och milda chiliflakes. Klipp sönder tomaterna i burken med en sax och häll ner i lökpannan. Låt tomatsåsen koka sammanlagt 20 – 30 minuter.

Skiva paprikan och låt den koka med i 15 minuter. Fräs korven om du har rå korv. Låt korv och linser koka med i 5 – 10 minuter.

När allt är färdigt knäcker du ner äggen i grönsaksröran (gör små hål först). Lägg på locket och koka 6 – 7 minuter på svag värme tills vitan har stelnat men gulan är krämig.

Ät lite gott bröd till grönsakspannan. Och vill du ha den vegetarisk är det bara att utesluta korven, men då kanske det behövs lite buljong.

Visst gick den över snabbt, sommaren? För bara några veckor sedan låg badbyxorna framme, färdiga att användas. Nu är frågan om man behöver gummistövlar när man går ut med hunden.

Men förbanna inte hösten. Gör en gryta istället. Eller kanske en chakchouka.