Etiketter

Visst är det kul när man blir överraskad? Du vet när man testar saker och sedan finner att de är mycket bättre än vad man har trott.

Just det har hänt mig den sista tiden när jag upptäckt de lokala små bryggarna. (Kan förstås bero på att jag är mer intresserad av vin…)

Det började med ett besök på den lokala ölstugan. Jag bekände min fäbless för tjeckiskt öl – och mannen i baren plockade fram en flaska från West Coast Brewery, jag tror den hette Bohemian.

Jag hällde upp ett glas med skummande krona, tog en klunk och kände mig som den där munken som drack champagne. Du vet han med ”min gud, jag dricker stjärnor”.

Nu ska jag inte jämföra ölet med champagne, men det var välhumlat med trevlig men avrundad beska. Och den fylliga smaken av smörkola fanns där – just som det ska vara i ett tjeckiskt öl.

För några veckor sedan plockade jag åt mig en flaska Pilsner-Öl när jag var och handlade i den lokala affären. Det är ett folköl från Göteborgs Nya Bryggeri. Bra humle, tydlig beska. Ett öl helt i min smak, dessutom är det trevligt att kunna dricka gott öl utan de där extra procenten som Systemets öl innehåller.

Men den senaste upptäckten är Tyska Eken, ett litet bryggeri i Fjärås utanför Kungsbacka. På Systemet kan man beställa Helles (20,90 för 33 cl). Lite citrus i lukten, i munnen är det ett fylligt öl med avrundad beska. Gott till mat eller bara som törstsläckare.

Tyska Ekens Pilsner (också 20,90 för 33 cl) är ett slankare öl, men med en mer markerad beska. Det är ett öl med klart tysk känsla. Lite som om man har hamnat på en ”kneipe”. På tallriken ligger en schnitzel med svampsås och i glaset finns just den här pilsnern.

Ännu mer förvånad blir jag av bryggeriets Ur-Märzen. När jag tar en klunk av ölet kommer jag att tänka på jul. Det är ett något mörkare öl med rundare smak. Känns som gjort för julbordets köttigare delar: leverpastej, köttbullar, revbensspjäll med rödkål…

Men godast är nog Tyska Ekens Oktoberfest. Lukten är frisk och lite brödig – i alla fall i min näsa, I munnen är det en avrundad men tydlig beska. Toner av citrus och honung.

Det känns lite som om man har satt sig i bilen och lämnat München bakom sig på autobahn 92. Siktet är inställt på Tjeckien och Böhmens fylligare öl…