Etiketter

, , ,

Än är inte säsongen över för färsk grönkål. Jag hittade prydliga påsar på Coop i förra veckan och blev så glad så jag köpte med mig en laddning.

Hemma i köket fick det bli en pastasås till tortellini. Pigga smaker med lite len syra från crème fraiche. Testa gärna med rivet citronskal – det förstärker citrussmaken i pastasåsen – men själv kunde jag inte prova. Kylskåpet var helt tomt på de gula citrusfrukterna .

Det här behövs till 3 personer:
200 g färsk grönkål
2 schalottenlökar
olivolja
salt & svartpeppar
1 vitlöksklyfta, skalad
3 dl crème fraiche (och ja, det blir godare med den feta varianten)
1,5 dl kokvatten från pastan
1 dl riven smakrik oct, t ex lagrad Herrgård
2 (små) nävar valnötter, hackade
ev rivet skal av citron, bara det gula

3 portioner tortellini

Gör så här:
Skölj grönkålen. Dra bort bladen från de tjocka stjälkarna. Strimla grönkålen. Skala och hacka schalottenlök. Fräs löken i olivolja. Pressa i vitlöken, krydda med salt & peppar. Lägg i grönkålen och fräs tills den faller ihop.

I med crème fraiche och låt såsen puttra under tiden som tortellinin kokar. Häll i pastavatten i såsen och lägg i valnötterna. Koka upp och dra såsen från värmen. Blanda ner osten och rivet citronskal.

Oftast tycker jag att torkad pasta är godare än färsk. Det är som om den färska blir lite mjuk och mesig i smaken. Men det finns ett undantag: den färska tortellinin har mycket mer smak och känns både rustikare och fräschare. Tycker i alla fall jag och mina smakreceptorer.