Etiketter

, , ,

Ja, jag får erkänna att jag lutar mer åt vänster än åt höger – och det händer att jag demonstrerar på Första maj.

Första gången var i Stockholm på 1970-talet. Jag gick i syndikalisternas tåg och lärde mig snabbt ramsan ”Krossa staten, krossa kapitalet”, men jag insåg att de mer rabiata (eller kanske bara lata) gjorde om ropen till ”Krossa, krossa, krossa”.

När vi passerade Sergels torg stod det en ensam punkare som höll upp en skylt med ”Ner med allt”. Han såg ut att vara väldigt liten och övergiven.

Här i Göteborg finns det en annan rörelse som utmärker sig. Förr kallades de alltid r-arna, men nu tror jag att de bytt namn till kommunistiska partiet. De brukar samlas på Kungstorget och man hör hyggligt bra vad som sägs om man tar en våffla i Trädgårdsföreningen.

Och det mest förvånande hos talarna är tonläget. De låter så arga hela tiden.

Visst, det finns mycket att uppröras över i världen: Den galopperande klimatkrisen, inbördeskriget i Syrien, föraktet för de små människorna runt om planeten.

Men ändå, måste man låta så arg? Finns det inget att glädjas över?

Jag tror man kan behöva lite mer Hasse å Tage: ”Våld och förtryck, det gör mig ledsen, men kaffe och bullar gör mig glad”.

Men i min värld är det maten som gör mig glad – så oavsett om du går ut på gatorna på Första maj eller viftar med studentkepsen kvällen innan:

Trevlig Valborg och Första maj. Njut av god mat, kanske med följande meny.

Stekt grön sparris med parmesan & parmaskinka
Sparris är en fantastisk primör. Men koka den inte, stek den istället så blir smaken koncentrerad. Hoppa över förslaget på risotto, det gäller bara om man äta sparrisen som huvudrätt. Men lägg till parmaskinka, den smaken bryter fint mot sparrisen.

Fyllig linguine med musslor, räkor, crème fraiche & vin
Testa färdiga, frysta musslor. Enkelt & bekvämt. På bara 15 minuter fixar du till den lyxiga pastarätten – ja, i alla fall om du har kommit ihåg att tina musslorna innan.

Yoghurt med hallon marinerade i rom
Hallon är inte riktigt i säsong ännu, men det finns bra bär också i frysdisken. Enkelt, smakrikt och faktiskt en snabb efterrätt om man bara lagt bären i rom en stund innan.