Etiketter

, , , ,

För ett par år sedan gjorde sonen i familjen som vanligt: han grejade med mobilen och så tappade han den. Visserligen på en sandstrand, men den gick ändå sönder. Och en tonåring utan mobil, det står man inte ut med särskilt många timmar – särskilt inte om man är på semester i Provence och hans kompisar är fler hundra mil bort.

Så vi började leta efter någon som kunde laga mobilen. Ett par mil bort i Saint-Cyr-sur-Mer hittade vi en telefonfixarbutik som som gjorde telefonen brukbar igen.

På väg tillbaka var jag glad och nöjd (sonen hade fått en fungerande mobil och lät inte längre som en missnöjd hesa-Fredrik) men då insisterade hustrun på att hon skulle titta på dukar. Alltså sådana där som man lägger på bord.

Det var ungefär de sista jag ville göra. Jag menar vem vill skippa vingårdsbesök och naturscenerier, stränder och pittoreska sydfranska byar för att titta på dukar? Det kan man väl göra hemma?

Men icke. Hustrun gick som målsökande robot genom affärens förråd av olikfärgade tygstycken. Höll upp en gul duk och lät som piccadorerna i Tjuren Fredinand: ”Denna ska vi ha!”

Vid det laget hade jag gått med på vad som helst – inklusive att åka till Marseille och käka middag på Ikea – bara jag kom därifrån. Så jag bara nickade utan att titta efter.

Det skulle dröja ända tills vi kom tillbaka från semestern innan jag verkligen tittade på duken. Men då blev jag lite småförälskad i den här gula duken med en lätt romantiserad version av Provence. Citroner, lavendel & oliver, och varma gula färger som gör en glad.

Duken – som finns på bilden ovan – och squashgratängen delar inte bara färger. De är soulmates; bägge är milda, varma och lätta att tycka om.

Det här behövs till 4 (huvudrätt) – 6 personer (tillbehör):
2 stora squash
olivolja
salt, svartpeppar & aningen cayennepeppar

3 dl riven smakrik ost, comté eller lagrad herrgård

Tomatsås
1 röd lök, skalad
olivolja
salt & svartpeppar
6 stora tomater
3 vitlöksklyftor, skalade
1 tsk honung
½ dl torrt vitt vin
drygt ½ dl hackad persilja
drygt 2 msk hackad basilika eller timjan

Gör så här:
Börja med tomatsåsen. Hacka löken och fräs den i olivolja, krydda med salt & peppar. Skär tomaterna i små bitar, tryck ner dem i lökkastrullen. Pressa ner vitlök, häll i vinet och krydda med lite honung. Låt allt koka ihop till en tomatsås. Tar så där 20 – 30 minuter. Krydda med persilja och basilika på slutet.

Sätt ugnen på 225 grader. Dela squashen på längden och skrapa ur kärnorna med en matsked. Skiva squashen i ½ cm tjocka skivor. Stek dem på ganska hög värme i olivolja tills de får lite färg. Krydda med lite salt & svartpeppar – och bara aningen cayennepeppar.

Ta en stor ugnsform. Olja den och lägg hälften av squashen i botten. Fyll på med hälften av tomatsåsen och osten. Lägg på resten av squashen och tomatsåsen. Toppa med osten. Kör i ugnen i ca 25 minuter.

Det var det där med mobilen… Sonen, som nu snart fyller 20, har köpt en ny Iphone och tyckte att jag kunde få överta hans gamla telefon.

Det var bara en sak som måste fixas innan jag kunde använda den. Den var tvungen att lagas – han hade nämligen tappat den…