Etiketter

, , , , , ,

Påsk, det brukar vara vårens ankomst. Du vet första gången man sitter ute och dricker kaffe (även om man behöver en extra tröja). Vissa år har det till och med varit så varmt att jag krupit in i ett varmt hörn och tagit av mig tröjan för att försiktigt vänja kroppen vid det där konstiga gula klotet som börjat visa sig på himlen.

Men i år blir det nog annorlunda. Minusgrader på nätterna, och klart begränsad värme på dagarna, enligt prognosen. Jag behåller nog tröjan på – och en extra tjocktröja utanpå.

Eller också går jag raka vägen in i köket och piggar upp mig med lite påskmat. Min absoluta favorit är Snabbgravad ugnslax med godaste gräslökssåsen. Fräscht och vårlikt med en läcker sås.

Men nu gick jag väl händelserna lite i förväg. Påskmat brukar ju börja med ägg och sill. Om du vill variera de kokta äggen så funkar det bra med Ägg florentine – eller Oeuf florentine – en smakrik gratäng med spenat, pocherade ägg och ostsås. Kanske lite Gravad lax. Det lönar sig verkligen att grava själv. De där första skivorna av den hemmagjorda laxen är fantastiska med en hög smak av dill och vitpeppar.

Men kallrökt lax är också en favorit. Testa Kallrökt lax med dillcrème, ruccola & apelsin. I receptet står det att laxen ska ligga på en brödskiva. Det är egentligen helt onödigt, så hoppa gärna över brödbiten. Eller låt laxen få lite annat sällskap: Kallrökt lax med äpple matvete & dillcrème.

Tycker du att jag har fel ordning på rätterna… Då beror det på min vilja att börja med de finstämda smakerna. Jag har aldrig fattat varför man ska bedöva tungan med sill innan man går på den mjälla laxen.

Men här kommer några sillrecept värda att pröva: Mild bryggmästarsill, Inlagd sill med prästost & stenbitsrom och Citron- & timjanssill. Gubbröra med matjessill är jag särskilt svag för – och så gillar jag verkligen Currysill, trots att varje matpurist borde vända sig i sin grav och muttra: ”Hur fan kan han blanda indiska kryddor med den hederliga inlagda sillen?”

Tja, jag har inget bra svar, mer än att det faktiskt är gott.

När det kommer till varmrätterna är jag verkligen förtjust i Laxpudding, men gå inte på de där som skriver att man kan göra den på kallrökt lax. Den gravade laxen smälter ut mycket mer och ger den rätta smaken – i alla fall enligt mig och mina smaklökar.

Bland de vanliga rätterna på lax är Ugnsstekt lax, romsås med vin & dill och Ugnsstekt lax med fräsch citronhollandaise nära de klassiska recepten. Men om du vill variera fiskbiten en smula så gillar jag receptet på Grillad lax med bourbonglaze & dilltzatziki.

Lamm är gott och lammstek är fantastisk. Även här kommer två förslag som ligger nära de klassiska recepten: Fransk lammstek med citron, vitlök & örter och Lammstek från Provence.

Har du skivor av lammstek – eller lammkotletter – är det gott att äta Lamm med chèvrecrème & rödvinssås. Men annars finns det få kött som gör sig så bra i en gryta som lamm. Testa gärna Ugnsbakat höstlamm – rustikt & italienskt eller Lamm- & auberginegryta med grekiska smaker.

Oavsett vad du väljer – eller om du hittar inspiration till påskmaten någon annanstans – så hoppas jag att du får en trevlig påskledighet.

Ta det lugnt och njut. Har du tur tittar till och med solen fram!