Etiketter

, , , , , ,

Ugnsbakade ratatouillegrönsaker är klart praktisk vardagsmat. Visst, man får ställa sig vid skärbrädan en liten stund, men sedan sköter maten sig själv i ugnen.

Själv testade jag blomkålsris som tillbehör. Klart gott. Men om man inte vill pyssla så mycket med tillbehöret, så kokar man vanligt ris – eller så skär man ner några potatisar i ugnsgrönsakerna.

Det här behövs till 3 personer:
1 lök, gul eller röd
4 vitlöksklyftor
olivolja
salt & svartpeppar
1 (mindre) aubergine
1 (mindre) squash
2 paprikor, t ex 1 gul och 1 röd
1 blomkålshuvud (stammen till grönsakerna, buketterna till blomkålsriset)
1 msk tomatpuré
1 burk körsbärstomater
ganska mycket hackad timjan och oregano
1 pkt fetaost, 150 g

Blomkålsriset
buketterna från blomkålshuvudet
olivolja
salt & svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Skala och hacka lök och vitlök. Skölj och skär aubergine och squash i tärningar som är en dryg centimeter. Dela, kärna ur och skär paprikan i ungefär lika stora bitar.

Skär bort blomkålbuketterna från stammen. Lägg dem åtsidan och tärna stammen i små bitar.

Olja en långpanna eller stor ugnsform. Lägg i lök, vitlök, aubergine, squash paprika och blomkålsstam. I med tomatpuré och körsbärstomater. Krydda med salt och peppar. Ringla över lite olja och sätt in i ugnen i ca 45 minuter. Rör runt ett par gånger.

Bryt fetan i bitar. Lägg i feta, paprika och hackade örtkryddor när 15 minuter återstår av ugnstiden.

Blomkålsris. Dela blomkålsbuketterna i mindre bitar. Mixa dem (pulsmix) tills bitarna är stora som riskorn ungefär. Stek i en stekpanna i olivolja ett par minuter. Salta & peppra. Häll på ca ½ dl vatten och stek tills vattnet förångats.

Jag vet inte hur du har det med din grönsakslåda. Men hemma hos oss blir grönsaker ofta liggande och så hittar man några gamla morötter som skrumpnat ihop till små rynkiga pinnar. Eller en gammal squash eller en rotselleri eller…

Det jag försöker säga är att den här typen av rätter är som gjorda för grönsaker som håller på att bli gamla. Hittar du lite fänkål eller selleri eller några morötter, i med dem i ugnsformen.

Men ta dem innan morötterna ser ut som skrynkliga pinnar.