Etiketter

, , ,

Köttfärs och svamp, pasta och timjan. Mer behövs inte för att fixa en vardagsmiddag. Men det här var lördagsmiddag hemma hos mig för några dagar sedan, så två saker fick komplettera maten:

Ett par droppar japansk soja. Lyfter svampsmaken till nya höjder.

Champinjoncrème med stekt svamp, lite lök och vitlök. Och så crème fraiche som binder ihop och ger en fylligt len smak.

Ja, jag ska kanske inte glömma bort. I glaset fanns en skvätt rödvin, som liksom talade om att det var helg och ledighet.

Det här behövs till 3 personer:
500 g (skogs)champinjoner
1 liten gul lök
2 + 2 vitlöksklyftor
olivolja
salt & svartpeppar
300 g lammfärs eller blandfärs
1 msk japansk soja
timjan, bladen från ett litet knippe

Champinjoncrème
hälften av den stekta svampen
knappt 1 dl crème fraiche
salt & svartpeppar

Gör så här:
Skala och hacka lök och vitlök. Skölj/torka av svampen och skiva den.

Stekt lök, svamp och hälften av vitlöken i en stekpanna. Börja med bara lite olja, stek till all vätska har förångats. Häll på lite mer olja, salta & peppra.

Stek köttfärsen i olivolja till den är brynt och smulig. Blanda ner hälften (obs!) av svampen i köttfärspannan. Krydda med salt och peppar, japansk soja och timjansblad.

Champinjoncrèmen
Ta resten av svampen. Lägg i en mixer och klicka i crème fraiche. Mixa till en röra. Krydda med lite salt & svartpeppar.

Hustrun var bortrest så jag passade på att bjuda en kompis på lördagsmiddag. När det bara är han och jag som äter middag blir det ofta ”manlig” mat som hustrun ratar. Rimmad oxbringa och isterband med dillstuvad potatis är mat som den kvinnliga delen av familjen (ännu?) inte uppskattar.

Men jag glömde helt bort vår inofficiella överenskommelse. Hade bara svamp och pasta på hjärnan.

Om han blev besviken, kompisen… Vi kan väl säga så här. Inte en smaklök var ledsen när vi skrapade tallrikarna och tog den sista sippen vin.