Etiketter

,

Sugen på att besöka en vingård? Men verkar det långt med både en tysklandsfärja och 70 mil autobahn innan du kan titta på druvorna?

Lugn, det finns faktiskt riktiga vingårdar i Sverige. En av dem är Arilds vingård som ligger på Kullahalvön i nordvästra Skåne. Där har familjen Ivarsson byggt upp ett besökscentrum med restaurang, bed & breakfast och vinprovningar som innehåller både rundvandring, föreläsning och avsmakning.

Vi var där en helg när hösten fortfarande var varm och inbjudande. I restaurangen åt vi chèvre chaud och lamm med chèvreröra. (Just den rätt som jag försökte återskapa i Lamm med chèvre-crème & rödvinssås.) I våra glas fanns gårdens vin, Pinot Noir till lammet och vitt vin gjort på druvan Solaris till getosten.

De sju heltidsanställda fick verkligen slita den här kvällen. I det stora restaurangrummet firades stort bröllop, och personalen sprang ut och in som välladdade Duracell-kaniner med både mat och dryck. Tyvärr hade vinprovningen upphört en vecka innan vi var där, så vi fick nöja oss med en liten pratstund med Jonas Ivarsson, för kvällen klädd i servitörens vita och svarta kläder.

Han berättade att gården är på 20 hektar, alltså en ganska stor egendom om man jämför med många europeiska familjegårdar.

– Vi måste upp i den volymen, för här måste vi köpa alla maskiner själva. Vi kan inte dela dem med andra, som man ofta gör i mer vinproducerande områden, berättade han.

Druvorna sköras manuellt av frivilliga plockare. Under några eftermiddagar på hösten kan man anmäla sig till aktiviteten – och får faktiskt betala för att vara med och arbeta. Men då ingår skördefika med avsmakning av gårdens vin, och information om druvor och vinarbete. På kvällen blir det fest med två-rätters-meny och lokalt producerade drycker.

Ett av de viner som ingår i skördefesten är det vita Solaris-vinet. Det är ett torrt vin med trevlig syra och inslag av äpple, citrus och tropiska frukter (om jag minns min näsa rätt). Vinet är fascinerande koncentrerat, skördeuttaget är också lågt. Men mest beror kanske koncentrationen på det nordliga klimatet. I Sverige växer druvorna långsamt och får mycket smak och arom.

Någonstans har jag läst att Anette Ivarsson jämför druvorna med jordgubbar. Mellaneuropeiska jordgubbar växer snabbare och får mindre smak – men i Sverige går det långsammare och smaken blir mer koncentrerad.

Solaris 2016 (149 kronor) kan beställas på Systemet, men vill du testa deras andra viner får du åka till Kullahalvön och knacka på dörren.

Du kan också köpa vinet direkt på gården, men då måste du först göra en beställning på nätet. Sedan skeppas flaskorna till Helsingör för att returneras till Sverige. Först därefter kan du hämta ut flaskorna på gården.

Vad Jonas Ivarsson tycker om den byråkratin lämpar sig inte riktigt i tryck…

Men jag kan väl säga så här: Inför gårdsförsäljning även i Sverige! Funkar det i Finland utan att gatorna fylls av fulla 15-åringar, så borde det väl fungera även här.