Etiketter

, ,

18-åringen i familjen tar studenten om ett par månader. Och till dess är det mycket som ska fixas. Man ska hitta ett lagom löjligt foto från de första levnadsåren som man kan stå med på gården utanför skolan. Man ska ruska liv i partytältet, och man ska se hur kontot hamnar på rött för att man köper kostym och studentpresent och en massa andra grejer.

Och så ska man bestämma maten, något jag tycker är viktigt (suprise!).

Vi började i helgen med att provlaga – och proväta – marinerad fläskfilé, pastasallad med pesto, bönor & tomat och marinerad oumph för de vegetarianer som kommer på hans öppna hus.

Provätandet funkade bra. Vännerna på besök nickade berömmande åt maten – och 18-åringen då? Han åt – som vanligt ungefär 2,5 portioner – förklarade att det var gott och helt okej för hans studentfirande, men att man borde ta bort de där löjliga tomaterna i pastasalladen.

Så dem får jag väl smuggla in sådär en 10 minuter innan alla kommer…

Det här behövs till 6 personer (huvudrätt) eller 10 – 12 personer (buffé):
1,1 kg fläskfilé (2 filéer)
olivolja
salt & svartpeppar

Marinad
1,3 dl olivolja
0,9 dl vit balsamvinäger, eller annan god och mild vinäger
2 små kvistar rosmarin
0,75 krukor timjan
aningen salt & svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Putsa köttet och bryn det i olja i en stekpanna. Krydda med salt & peppar. Lägg filéerna i en oljad ugnsform, stek till termometern visar 69 – 70 grader. (Tar kanske 20 – 25 minuter). Slå in köttet i folie och låt det stå i 15 minuter.

Repa bladen från rosmarin och timjan. Hacka bladen och blanda med olja, vinäger och aningen salt & peppar.

Skiva köttet ganska tunt. Blanda köttet med marinaden och låt det stå i minst 4 timmar.

På studentbuffén tänkte vi oss den här marinerade fläskfilén, marinerad oumph, pastasallad, ugnstekt lax, potatissallad, grönsallad, frukt, ost…

Jag börjar tro att det blir som för en gammal moster till hustrun. Den gamla damen var mycket för det där med mat och smörgås och att bjuda alla. En gång skulle hon fira födelsedag och hade beställt smörgåstårta. Rejält med smörgåstårta, hon var trots allt från Skåne. Men på natten innan födelsedagen vaknade hon fylld av skräck ”Tänk om det inte räcker till alla”. Så när morgonen kom ringde hon och utökade beställningen.

Såklart blev ungefär hälften av smörgåstårtan över….

Är det inte så det brukar bli när det är buffé?