Etiketter

,

flaskytterfile-m-medelhavssmak

Tänk dig semestersmakerna citron, rosmarin och vitlök. Ta med dem upp till det kalla potatislandet i norr, men ta svängen förbi Ica-affären och handla fläskytterfilé och lite rotsaker.

Skjut in allt i ugnen och känn hur lukten av örtkryddor och vitlök fyller köket. Sippa på ett litet glas vin – och tänk att långt är det inte till nästa sommar.

Det här behövs till 3 personer:
575 g fläskytterfilé
salt & svartpeppar
12 – 14 potatisar
smör
2 rödlökar
1 bit rotselleri, kanske ¼

Kryddblandning
1 eko-citron, rivet skal
4 vitlöksklyftor
2 -3 kvistar rosmarin

Tillbehör
aioli med crème fraiche (här finns ett recept)
citronklyftor

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Skala och klyfta potatisen. Koka den i 3 minuter innan den får komma ner i en smörad ugnsform. Välj en stor form, det är ganska mycket som ska få plats. Kör potatisen i ugnen i 30 minuter, vänd runt ibland. Skala och klyfta rödlök och rotselleri. Låt de steka med potatisen de sista 5 minuterna.

Gör kryddblandningen under tiden. Riv skalet av citronen. (OBS bara det gula, det vita är beskt). Skala och hacka vitlöken. Ta ”barren” från rosmarinkvistarna och hacka dem. Hacka till slut samman alla ingredienserna till kryddblandningen.

Skär ett rutmönster i fläskytterfiléns fettkappa. Salta & svartpeppra köttbiten och gnid in kryddblandningen.

Sänk ugnsvärmen till 175 grader. Lägg ner fläskytterfilén i potatisformen. Stek i ugn tills temperaturen är ca 70 – 72 grader. (Tar kanske 25 minuter). Vänd köttet ibland och rör runt rotsakerna. Sätt ugnen på max-grill ett par minuter så allt får fin färg.

Okej, det är lika bra jag erkänner: jag har börjat titta på vart man kan åka på semester nästa sommar. France-voyage, gites de France och Sembo…

Man kan faktiskt ha tråkigare än att titta på resmål och drömma sig bort en stund…