Etiketter

, , , ,

Skinksås m broccoli & blomkål

I norska matbloggar har jag ibland sett ordet ”momsemat”. Jag tror i alla fall det heter så, men jag är ganska osäker på betydelsen. Tror att det betyder mumsig mat, men det känns som om ordet är mer mångbottnat än så.

Kanske handlar det om mat som man har glömt bort att man tycker om. Mat som bär minnen… Ungefär som när man hittar ett gammalt foto från den sommardag när man första gången vågade hoppa från bryggan.

Jag vet inte, men senapskryddad skinksås med broccoli & blomkål är ”momsemat” för mig. Mild mat som liksom tröstar inför den höst som har börjat blåsa in från Västerhavet.

Det här behövs till 4 personer:
800 g broccoli & blomkål
200 g rökt skinka
4 dl mjölk
2 msk vetemjöl
1 msk smör eller Bregott
salt & peppar
ca 2 tsk fransk senap

Till det här äter man gammaldags skalpotatis, tycker jag.

Gör så här:
Skölj och dela broccoli & blomkål i mindre delar. Koka dem al dente i ordentligt saltat vatten. (Vad kan det ta… 5 minuter kanske. Smaka på en bit så vet du om det är klart).

Skär skinkan i små tärningar eller strimlor.

Vispa ihop mjöl & hälften av mjölken. Smält smöret i en kastrull, häll i redningen och värm tills den börjar tjockna. (Vispa under tiden). Häll i resten av mjölken och låt allt koka upp. I med salt, peppar, skinka och senap. Låt det koka ihop sig ett par minuter, rör under tiden.

Glöm inte att smaka så att det blir gott. Och skulle du ha en skvätt grädde eller crème fraiche i kylen, så trivs det väldigt bra i såsen…

Vi åt de kokta grönsakerna med senapskryddad skinksås en av de sista kvällarna i augusti. Sonen, som nu har blivit 18 år, smakade på såsen och förklarade att den var god.

Undrens tid är inte förbi – det hade han aldrig gjort för ett par år sedan.