Etiketter

, , , ,

rodbetor-m-chevre-o-valnotter3

Bra mat är ofta enkel – och enklare än så kan det nästan inte bli. Man kör rödbetsklyftor i ugnen, och äter dem med chèvre och valnötter. På toppen lite svarta vinbär och en vinägrett.

Minimal ansträngning = bra förrätt eller smårätt. Någon som protesterar?

Det här behövs till 4 – 6 personer:
600 g färska rödbetor
olja
salt & svartpeppar
1 stor näve valnötter
1 dl svarta vinbär
180 g chèvre (getost) – eller feta
olivolja, god vinäger
ett litet knippe dill

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Skala rödbetorna med en potatisskalare, skär dem i tunna klyftor och lägg dem i en oljad ugnsform. Salta & peppra, vänd runt klyftorna så alla blir lite inoljade.

Kör i ugnen 20 – 35 minuter, vänd runt någon gång. Känn med en sticka när de är färdiga, eller enklare: smaka på en rödbetsklyfta!

Dela chèvren i mindre bitar. Lägg upp rödbetsklyftorna på ett fat. På med chèvre och svarta vinbär. Toppa med sönderbrutna valnötter och dillkvistar.

Stänk över en vinägrett: en del vinäger, två delar olja. Kanske lite salt & svartpeppar.

Det finns bara en sak som är krångligt med det här receptet: svarta vinbärs-säsongen har tagit slut. Jag har vinbär i frysen sedan jag länsade busken på baksidan. Men det finns väl fortfarande i affärerna? Eller i frysdisken?

Jag tycker att vinbären höjde rätten flera grader. Det blir en  syrlig smakbryning till de söta betorna.

Men det här är inte en originalidé från Vin, mat & Alsace. Jag har stulit idén från bloggen Spieselandslaget, som i sin tur hämtat inspiration från Camilla Plum. Men i ”oppskriften” används fetaost och ätliga blommor.

Där någonstans blir jag skeptisk.