Etiketter

, , , , , , ,

ratatouille m chèvre

Om man kör motorvägen österut från Marseille kommer man snart till kustbergen runt Cassis. Vi gjorde det i somras och fick känna hur bilen sackade i de branta backarna; den stånkade och bad om en lägre växel. Men i omkörningsfilen tutade tonåringar i små Peugeot-bilar, de hade nog haft gasen i botten ända från Aubagne.

Det här är gamla marker där herdar vallade får och getter. Vegetationen är sparsam; mest bara pinje, buskar och kryddörter.

Uppe på bergstopparna klättrar stenhusen i de provencalska byarna. Ner mot Medelhavet blir marken mindre vresig, där växer vinstockarna som ger det torra, vita Cassisvinet.

Innan turisterna kom måste Provence ha varit oerhört fattigt. Det var ett land utan böljande vetefält, utan betande kor som gav biffar, smör och ost.

Det som fanns var grönsaker, oliver, vin, getter och får. Ja, och i Medelhavet fanns fisken. Just de saker som är grunden till det provencalska köket. Just de rätter som vi äter när vi kommer på besök med en – visserligen stånkande – men bekväm bil. Vi som slipper vandra upp och ner för de branta bergen.

Som en hyllning till detta fattiga kök kommer en ratatouille med ugnsbakade grönsaker som gratineras med tomatsås och chèvre. Funkar utmärkt som tillbehör till en grillad lammkotlett, men är lika gott som en vegetarisk ensamrätt.

Det här behövs för 4 personer som huvudrätt, som tillbehör räcker den till 8 personer:
650 g grönsaker (t ex 1 aubergine, 1 liten squash och 1 – 2 paprikor)
olivolja
salt & svartpeppar
2 gula lökar
2 burkar hela skalade tomater
4 vitlöksklyftor, skalade
1 (stor) tsk honung
1 stor näve hackade färska örtkryddor (timjan, oregano, persilja)
150 g chèvre, skivad

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skölj och skiva auberginen. Salta skivorna och låt dem stå 15 minuter för att dra ut det beska. Skölj av saltet och skär auberginen i tärningar. Skölj och tärna squash och paprika.

Olja en stor ugnsform. Lägg i auberginen, droppa över olivolja. På med svartpeppar och sätt in den i ugnen i sammanlagt 30 minuter. När 15 minuter återstår är det dags att lägga i paprikan och när det är 10 minuter kvar ska squashen ner i ugnsformen.  Vänd runt i formen ett par gånger & salta och peppra.

Gör tomatsåsen: Skala och hacka löken. Fräs den glansig i olja. Salta & peppra. Klipp sönder tomaterna direkt i burkarna med en sax. Häll i tomater, krydda med honung och vitlök. Låt tomatsåsen koka 20 – 30 minuter. Lägg i örtkryddorna på slutat.

Häll tomatsåsen över de ugnsbakade grönsakerna, toppa med chèvre. Ställ in formen i ugnen och gratinera tills allt är varmt och osten börjar smälta. Det tar så där 10 – 15 minuter.