Etiketter

, , , , , , ,

pasta bohémienne m grillade grönsaker o pesto

Pasta Bohémienne påstås vara romernas mat från Rhône-deltat. Ingen vet om det stämmer, men den här pastan är god och fyllig, smakrik och krämig. Så vad mer kan man begära… Tjaa, den är lättlagad också.

Det här behövs till 3 personer:
1 liten aubergin
2 röda paprikor
olivolja
salt & svartpeppar
1 tomat
lite strimlad basilika
½ – 1 burk pesto, vill du göra egen pesto så finns recept HÄR
och så pasta förstås

Gör så här:
Skölj och skiva auberginen. Salta skivorna och låt dem stå en stund. Sätt ugnen på grill, 225 grader.

Skölj av auberginen. Skär den i bitar och lägg dem i en oljad ugnsform. Salta försiktigt och svartpeppra. Droppa över lite olivolja och sätt in formen i ugnen i sammanlagt ca 30 minuter.

Skölj paprikan. Dela och ta bort kärnhuset. Skär i mindre delar. Lägg i paprikan i ugnsformen så att den grillas i ca 20 minuter.

Kärna ur en mogen tomat och skär den i små bitar. Blanda ner tomaten i de färdiga grönsakerna. Droppa över lite mer olja, strö över basilika och kolla om det behövs mer salt & svartpeppar.

Vi åt & tyckte att smakerna funkade riktigt, riktigt bra ihop. Särskilt pesto och aubergine.

Det här receptet kommer från början från kokboken Till bords i Provence. Det är en ganska gammaldags bok med romantiserad skildring av bondebefolkningen. Det är liksom rätt så gott om glänsande svarta oliver och lagrade getostar, men ont om värkande ryggar…

Men det är en ganska charmig bok med kul recept. Egentligen ska grönsakerna grillas hela i receptet, men jag förenklade det så här på måndagskvällen.

Om någon undrar varför det är pesto i fransk mat, så är svaret att pesto finns inte bara i Ligurien. I Provence gör man också basilikaröran, men där kalas den egentligen pistou.