Etiketter

, , ,

risotto m karljohansvamp

Risotto med Karl Johansvamp har inte det vackraste utseendet. Det ser ut som mat för den som varit ute och fått stövlarna leriga. Men det smakar som mat på en finkrog.

Risotton är nämligen väldigt god. Smaken är djup och skogsmullig – med fina toner av svamp och parmesan.

Man kan äta risotton som ensamrätt, med till exempel bladspenat. Då räcker den nog till 3 – 4 personer. Man kan också äta den som ett tillbehör. Eller också gör man som italienarna och äter den som ”första tallrik”, före exempelvis en köttbit med sallad. Då kanske det räcker till 4 – 6 personer.

Det här behövs:
30 g torkad karljohansvamp
2,5 dl kokhett vatten
250 g skogschampinjoner, ganska fint skivade
1 liten gul lök, finhackad
1 – 2 vitlöksklyftor, finrivna eller pressade
olivolja, 1 + 1 + 2 msk
salt & vitpeppar
4 dl risottoris (arborio)
1 dl torrt vitt vin
1,25 l ganska svag grönsaksbuljong eller kycklingbuljong
40 – 50 g riven parmesan eller Grana Padano

Gör så här:
Häll hett vatten över karljohansvampen. Låt den dra i 20 minuter. Krama sedan ur svampen och skär den i mindre bitar. (Spar svampvattnet).

Stek champinjonerna i lite olivolja tills vätskan har kokat in. Häll på lite mer olja. Salta & peppra. Stek till svampen får fin yta. Häll i karljohansvampen och låt den bli varm.

Fräs löken i ganska ordentligt med olivolja till löken är riktigt mjuk. Häll i riset och vitlöken. Fräs ett par minuter tills det klibbar fast lite i botten av grytan. Häll i vinet och låt det koka in. Häll i svampen och svampvattnet. Låt det också koka in.

Sätt under tiden på en kastrull med 1,25 l vatten. Lägg i buljongtärningar. Låt kastrullen stå och småkoka under hela risotto-koket.

Häll i buljong, så att riset är täckt. Låt riset småkoka utan lock, men glöm inte att röra ofta. När en del av buljongen kokat in, så späder man med mer… Låt riset koka sammanlagt cirka 20 minuter, eller till det är lagom al dente för din smak. All buljong går kanske inte åt, men det ska vara en klart rinnande konsistens på risotton.

När den är färdig, så tar du av den från spisen och rör ner parmesanen. Smaka. Kanske mer salt eller peppar?

Äta och njut. Visst är det gott? Okej, jag erkänner att det kanske är lite omständlig mat för en måndag – men det är härlig vardagslyx.