Etiketter

Med tid och kärlek kan man åstadkomma underverk, även om råvarorna är enkla. Det gäller också för de här frallorna.

Man tar mjöl, jäst och vatten. Ja, och så lite salt, såklart. Rör ihop degen och tittar till den ett par gånger. Sedan väntar men ett halvt dygn – och då kan man baka saftiga frallor som är ljumma lagom till helgbrunchen eller fikastunden.

Det här behövs till ca 16 frallor:
1/4 pkt (12 g) jäst
5 dl kallt vatten
2,5 dl (finmalt) grahamsmjöl eller (finmalt) rågmjöl
ca 8 dl vetemjöl special
drygt 1,5 tsk salt

Gör så här:
Vispa ut jästen i vattnet. Tillsätt saltet och rör ner mjölet lite i taget, rör med en träsked/trägaffel. Degen är lagom när den blir en boll som släpper fint från kanterna.

Lägg den i en bunke och låt den jäsa 1 – 2 timmar. Ta upp den på mjölat bakbord och dra ut degen till en rektangel. Vik ihop den med en tredjedel från ena sidan och en tredjedel från den andra. Lägg ner den i bunken med skarven nedåt. Upprepa det så kallade treslaget sådär 3 – 4 gånger under jästiden.

Ställ in den i kylskåpet med en handduk över i 12 – 24 timmar.

Ta upp degen på ett mjölad bakbord. Dela den i ca 16 delar. (Enklast: dela degen i fyra delar och därefter varje fjärdedel i fyra delar). Knåda inte degen, ta bara frallorna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Lägg en handduk över och låt dem jäsa i 1 timme.

Sätt en skål med vatten i ugnen och värm den till 250 grader. Grädda frallorna i 15 – 20 minuter. De ska ha fin färg och låta ihåligt när man knackar på dem – då är de klara.

Psst. Om du kollar på vad brödet kostar i affären, så är det ytterligare en anledning att baka själv.