Etiketter

, , ,

Pot au feu – eller en gryta på elden – är mat som generationer av fransmän har mött när de satt sig vid middagsbordet. Som kalops i Sverige, men oändligt mycket godare om du frågar mig.

Blanda gärna olika typer av kött och korv i grytan, ta olika sorters grönsaker och låt gärna lite vitt vin smyga sig ner i grytan. Tar du med vitlök och örtkryddor får du en mild gryta med fyllig och hög smak.

Jag tycker det här är söndagsmat. Inte överdådigt och fest-fint, men omsorgsfullt lagad mat som värmer både i själen och magen.

Och kanske det bästa. Det är inte ett dugg krångligt.

Det är heller inte raketforskning. Du kan stoppa ner det tycker passar – och råkar ha hemma – i grytan. Lite kyckling och selleri i kylen? Funkar utmärkt i grytan. Ingen palsternacka hemma? Går bra ändå.

Vill du vara purist och följa den franska traditionen så ska kött och grönsaker inte brynas, men jag tycker att det ibland lockar fram mer smak.

Det här behövs till 4 personer:
450 g benfri fläskkarré
300 g god korv, gärna råkorv (alltså inte tillagad)
olivolja
salt & svartpeppar
(drygt) 1 tsk torkad timjan
1 gul lök
3 – 4 morötter
2 (mindre) palsternackor
3 vitlöksklyftor
ca 5 fasta potatisar
6 schalottenlökar
1dl vitt torrt vin (om du vill)
vatten så det nästan täcker
2 lagerblad
några kvistar persilja (om du vill)
1 – 2 klyftor citron

Gör så här:
Skala rotfrukter, potatis, lök och vitlök. Hacka den gula löken. Finhacka vitlöken. Skär morot, palsternacka och potatis i ganska stora bitar. Skär fläskkarrén i bitar.

Bryn karrén i olivolja så den får fin färg. Lägg i hackad lök och fräs en stund. I med morot och fräs lite till. Krydda med salt, peppar & timjan.

Häll på vin och låt det koka en minut. Häll på vatten så det nästan täcker kött och grönsaker. Lägg i lagerblad och persiljekvistar.

Låt grytan koka i 10 – 15 minuter. Lägg då i palsternacka, potatis och schalottenlök och koka tills allt är klart, ca 30 – 35 minuter.

Pressa i lite citron för att höja syran. Smaka av grytan och justera smaken. Kanske lite mer salt eller peppar eller örtkryddor.