Etiketter

, , , , ,

Vad fort man vänjer sig. Först några dagar med sol och 20 grader. Sedan surnar vädret till och vägrar värma upp sig till mer än 12 grader. Dessutom är det molnigt och blåsten tutar i öronen.

Genast tycker man att fimbulvintern har lägrat sig över den här nordatlantiska staden Göteborg, men egentligen är det bara vanligt vårväder.

Ett väder där en ljummen sallad med kikärtor trivs med strömming som fått en smakskjuts av vitlök och persilja. Ät salladen med tahinisås om du gillar den lite sträva sesampastan. Annars är det gott med en vanlig vinägrett.

Det här behövs till 3 – 4 personer:
400 g strömming
1 liten knippa (blad)persilja
2 vitlöksklyftor
salt & svartpeppar
1 dl grahamsmjöl
olivolja

Kikärtsallad
4 – 5 dl kokta kikärtor
400 g små goda tomater
1 stor bananschalottenlök
1 knippa (blad)persilja

Tahinisås
drygt 1/2 dl ljus tahini
1/2 dl vatten
3 – 4 klyftor citron
salt

Servera med citronklyftor

Gör så här:
Kikärtsalladen. Blötlägg och koka kikärtorna efter anvisningar på paketet. Salta på ganska bra. Låt kikärtorna svalna i kokvattnet.
Eller skölj färdiga kikärtor – enklare, men faktiskt inte lika gott.

Skär tomaterna i kvartar. Skala och hacka löken. Strimla persiljan. Lägg upp allt på ett fat.

Sås. Blanda tahini och vatten. Smaka av med pressad citron och lite salt.
Eller gör en vinägrett med 1 del mild vinäger och 2 delar olivolja + lite salt & svartpeppar.

Strömmingen. Hacka persiljan. Skala och riv vitlöken. Blanda/hacka ihop vitlök och persilja.

Klipp bort ryggfenan på strömmingen. Skölj den och låt den rinna av. Lägg strömmingarna med köttsidan upp på en skärbräda. Salta & peppra lätt. Lägg lite persilje-vitlöksblandning på varannan strömming, och lägg ihop dem som dubbelmackor.

Häll ut grahamsmjölet på en tallrik. Vänd strömmingsflundrorna i mjölet och stek i olja i en stekpanna, ca 3 minuter på varje sida.

Skulle nu vädret ha återvänt till något som mer liknar svensk sommar när du läser det här så kan du såklart grilla strömmingen. Hoppa i så fall över paneringen med mjöl – och använd ett halster eller en korg. Annars är det risk att du får tillbringa kvällen med att leta brända strömmingar som har trillat ner i kolbädden.