Etiketter

Ägarna kallar det här huset för Skjulet (The Shed). Men det är ett fullt utrustat minihus med frodig grönska, svalkande träd och pool – ett stenkast från Medelhavet.

Hur gör man för att bo bra i Frankrike utan att det kostar massor? En del verkar förtvivla efter en snabbkik på webben med en massa asdyra hus i Antibes och Menton.

Det har hänt att jag fått mejl med önskan om goda råd. Då känner man sig lite förvirrad och tänker ”men jag är väl ingen expert heller”.

Sedan slår det mig att vi hyrde semesterboende under de tre åren innan pandemin för mellan 300 och 350 euro per vecka. Först var vi i Alsace, sedan Charente (vid Atlantkusten norr om Bordeaux) och året innan världen stängde bodde vi i vårt lilla ”skjul” två kilometer från Medelhavet i Provence.

I Alsace och i Provence hade vi tillgång till pool – och i Charente var det 500 meter till Atlanten.

Så okej då, här kommer mina råd:

Välj bort den värsta högsäsongen från mitten av juli till slutet av augusti. Det är inte så svårt eftersom svenska semestrar startar tidigare än de franska – och veckan direkt efter midsommar är mycket billigare än en av augustiveckorna.

Använd de franska sajterna France-voyage och Gites-de-france. Mitt intryck är att de är billigare än till exempel svenska Sembo, utbudet är också mycket större. Bägge sajterna går dessutom att köra på engelska, om man som jag inte är så där vansinnigt bra på franska.

Leta lite vid sidan av de värsta turistmagneterna. I Provence några mil öster om Marseille är det mycket billigare än på ”riktiga” Cote d’Azur. Det är samma Medelhav, liknande städer och byar, men inte lika mycket folk och inte lika glassigt.

Byt boende, det är ännu billigare. Vi har bytt hus åtta gånger – tre gånger i Frankrike – och det har funkat jättebra vid alla tillfällen. Använd de etablerade organisationerna Intervac och Homelink. Det enda du behöver betala är en avgift till organisationerna på en knapp tusenlapp.

Trevlig Frankrike-resa!