Etiketter

,

Jag är ofta oerhört kaxig när det kommer till recept. Läser dem, funderar en stund och sedan struntar jag i dem och gör som jag vill.

Men det finns ett undantag: efterrätter och kakor. Då blir jag försiktig som en skotträdd skidskytt på skjutvallen.  Kort sagt: jag följer recepten.

I fallet med den här mandelkakan var det tur för det blir en saftig och välsmakande kaka med hög mandelsmak. Tillsammans med färska eller frysta bär blir det riktigt bra. Ja, skulle kanske vara lite glass också… Eller testa med vispad 34 procentig crème fraiche, funkar som vispgrädde men är fräschare och utan gräddens sötma.

Det här behövs till 8 – 10 personer:
400 g sötmandel
3 äggvitor
knappt 2 dl socker
florsocker

bär & kanske glass

Gör så här: 
Sätt ugnen på 200 grader. Mixa mandeln till ett fint smul i en matberedare. Vispa äggvita och socker till ett hårt skum. (OBS Det funkar inte om lite av äggulan kommer med). Blanda ihop mandelsmulet med vispade äggvitan.

Smöra en form med löstagbar kant. Häll smeten i formen och grädda i ugnen 15 – 18 minuter. Låt den svalna och pudra över florsocker. (Använd en te-sil så går det lätt att ”snöa” kakan.)

Ät & njut. Gärna med bär & glass.

Receptet kommer från Mai-Lis Hellénius bok Hälsosamt livsstil och det goda livet. Man får väl säga att det här hänger mer i hop med den goda livet… Men hon påpekar att det är bra fett i mandelkakan – inte en massa smör…

Och visst är den en god kaka, men är man som jag känslig för det alltför söta så kan man minska mängden socker en smula.