Etiketter

, , , ,

För några år sedan så jobbade jag tillsammans med en lärare som kom från Ryssland. Hon pratade utmärkt svenska, men ibland blev det fel intonation och betoning. En gång kom hon, ganska upprörd, och sade:

– Roland, Roland, lärare går på allting!

– Nej, där har du fel, svarade jag. Lärare går allting.

Nu har jag gått på eller gått en modetrend som var inne bland 12-åriga tjejer för ett år sedan eller två. Jag har gjort tiktok-pasta. Alltså en pasta med tomatsås och ugnsbakad fetaost.

Mitt enda försvar för att ha sjunkit så lågt på den gastomoniska skalan är att jag är en nyfiken jäkel, som vill veta hur allting smakar.

Så jag gjorde ett test. Och jodå, jag kan konstatera att det blev en smaklig vardagspasta. Men jag tror att jag gjorde den lite krångligare. Jag lät tomatsåsen koka en bra stund på spisen – det är ett bra sätt om man vill locka fram de goda tomatsmakerna.

Det här behövs till 3 personer:
1 gul lök
olja
svartpeppar & lite salt
2 vitlöksklyftor
1 tsk torkad timjan
1 msk tomatpuré
1 burk finkrossade tomater (eller andra som du gillar)
1/2 burk vatten
1 liten näve strimlad basilika eller oregano
lite pastavatten att späda med

1 pkt fetaost, 100 – 150 g
olivolja

Pasta till 3 personer

Parmesan & svartpeppar på bordet

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.

Skala och hacka löken. Fräs den i olja. Tryck i tomatpuré. Krydda med svartpeppar & timjan, och lite salt (fetan är salt). Fräs en stund till. Skala och pressa i vitlöken. Häll i krossade tomater och vatten. Låt såsen koka medan du gör det andra.

Skär fetan i mindre bitar. Lägg i en oljad ugnsform. Kör den i ugnen så där en 8 minuter. Mosa den lätt med en gaffel

Koka pastan. Häll av den men spar lite av kokvattnet.

Blanda tomatsås och mosad feta med pastan. Häll lite av kokvatten till lagom konsistens. Blanda ner hackad basilika eller oregano.