Etiketter

, , , ,

”Jag fattar inte hur du kan komma på nya maträtter hela tiden” sade en släkting till mig för några dagar sedan. Det verkade som om hon tyckte att det var något mystiskt.

Men sanningen är mycket enkel. Jag stjäl.

Ja, alltså, jag stjäl inte maten. Inte recepten rakt av heller, men man får liksom en knuff av något man läser eller något man blir bjuden på.

Just så var det med de här vegojärparna. Dem blev vi bjudna på när vi var på landet i Blekinge förra veckan. Susanne hade stått inne i det trånga köket och grejat med maten. Till slut kom hon ut med ett fat smakliga järpar. Klart man åker hem till sitt stadskök och försöker få till lika goda vegobitar.

Det här behövs till 2 personer:
350 – 400 g Anamma vegofärs eller köttfärs
olivolja
(knappt) 1 tsk salt
1 tsk rökt paprika
½ tsk chili
½ spiskummin
svartpeppar
½ bunt persilja, hackad

Crème friache-sås
2 dl crème fraiche
1 vitlöksklyfta, skalad
salt & svartpeppar
spiskummin, rökt paprika & chili
½ bunt persilja, hackad

Gör så här:
Tina vegofärsen i ca 30 minuter. Blanda den med kryddorna och hackad persilja, det går enklast med händerna. Ta vatten på händerna och forma/rulla ganska stora järpar, som avlånga köttbullar ungefär. Stek i olja (medelvärme) tills de är klara, ca 12 – 15 minuter.

Blanda crème fraiche med kryddor, hackad persilja och pressad vitlök.

Väldigt många rätter funkar lika bra i ugnen som på spisen. Köttbullar kan man med fördel steka i ugnen – mycket lättare än i stekpannan om man ska fixa mat till många. Men just den här färsen trivs väldigt bra i stekpannan. Det är som om den smälter ut och får en stekyta när man lagar den ovanpå spisen, i ugnen blir den lite torrare.