Etiketter

, , , , , ,

För en del år sedan hörde jag talas om en mycket disträ person, som liksom inte höll rätt på sina saker. Det här var vid påsktid, närmare bestämt på skärtorsdagen. Han letade igenom lägenheten i jakt på passet, men insåg att det låg inlåst i bankfacket – aningen knöligt eftersom han skulle flyga till värmen på påskdagen, bara två dagar senare.

– Men. Vad gjorde du då? frågade hans ressällskap.

– Janssons frestelse, svarade mannen oberört.

Det gick som det brukar för de tankspridda men kreativa. Han letade upp en bankkontakt, som letade upp en ansvarig person som åkte till banken och låste upp bankfacket på påskafton. Och han kom iväg på sin resa.

Just Janssons frestelse kommer vi nog inte att göra i påsk – inte slarva bort passet heller. Men visst blir det lite extra matlagning. Säkert lax på långfredagen, Snabbgravad ugnslax med godaste gräslökssåsen eller Ugnsstekt lax, romsås med vin & dill är de recept som vi väljer mellan.

Skulle du vilja variera dig och laga röding så tycker jag att Ugnsbakad röding med citronsås är en rätt med massor av fräschör och vårkänsla.

Vill du variera långfredagens mat så kan man faktiskt äta lasagne den dagen, gärna en ugnspasta med lax som i Smakrik lasagne med lax och grönkål. Känner du ett behov av ännu mer vår (och ännu mera lyx) så kan du slå till med en Risotto med sparris & räkor – lyxigare vardagsmat.

Här är det helg så ordet vardagsmat får nog stykas. Men lite lyxigt, det är det.

Påskafton är lite av en smakmässig mellandag, tycker jag. Visst, man ska äta ägg. Men hur kul är det att slå sig ner vid ett buffébord och längt efter patéer och gratänger och lax och sill – och så får man ett kokta ägg framför sig på tallriken? Och handen på hjärtat, hur kul är det att kladda vattenfärg på äggen? Jag menar, om du inte är sju år gammal och älskar när färgerna rinner ihop och motivet på ägget är ungefär lika tydligt som Liberalernas hållning i regeringsfrågan.

Bättre då att hålla sig till kombon ägg, lax och spenat i en liten kopp, egg florentine är en annan favorit som jag undrar varför man inte gör oftare. Kanske är det tid för de helt ljuvliga rätterna gravad lax och laxpudding. Men gå inte på det där om att man kan göra laxpudding på rökt lax. Den blir hård när man tillagar den och inte så där härligt smältande som den gravade.

När det kommer till lammet så finns det faktiskt inget som säger att det måste vara en stek. Man kan knata ner till Ica och rycka med sig ett paket lammfärs som får bli lammburgare med risotto & ugnsrostad sötpotatis. Eller också tar man skivor av lammstek, steker dem i en panna och äter med chèvre-crème & rödvinssås.

Men om du nu har en lammstek liggande i kylen och liksom bara väntar på att den ska tillagas, så är fransk lammstek – med citron, vitlök & örter, fräscht med tydliga toner av vitlök och örtkryddor. Jag tror att det är där vi landar här hemma. Om vi inte får feeling, kör igång grillen och gör en grillad lammstek marinerad i vin och örtkryddor. Men vi åt faktiskt lammrostbiff i helgen – ett recept kommer snart på en blogg nära dig.

På slutet av en påskmiddag så funkar det bra med en lättare dessert. Fräsch äppelsorbet med calvados och turkisk yoghurt med honung, äpple & mandel kan rekommenderas. Men längtar du efter lite mer sötma och en mer ‘efterrättig’ efterrätt så är citronmousse ett bra alternativ. Det bästa för de ‘sötskeptiska’ – som jag själv – är att man enkelt kan justera sötman till angenäm styrka och smak.

Hoppas du får några lugna dagar under påsken – och att alla andra håller sig på sin kant och tillämpar social distansering.