Etiketter

, ,

Handla, det gör vi numera rätt sent på kvällarna. Fram mot 11-tiden är det nästan helt tomt i vår Ica-affär. Bara några försiktiga själar med munnskydd som lämnar gott om plats när man kommer. Ja, och så en liten drös ungdomar som köper chips. De har å andra sidan inte riktigt fattat det där med social distansering.

Så var det också den här torsdagskvällen. Jag och hustrun kryssade rätt ensamma fram bland apelsiner, olivolja och pasta. Och i kyldisken låg en vakuumförpackad laxsida och såg riktigt lockande ut. Så vi tog laxsidan under armen och åkte hem. Ja, det klart, vi hade ungefär 193 varor till med oss på hemvägen.

På fredagen fick laxen en pankopanering och en kvart i ugnen. Till fisken blev det risotto med hummerfond, räkor och spenat.

Vi åt, njöt och hamnade utslagna i soffan. Där väntade På spåret på SVT-play. Om du aldrig sett programmet via internet – gör det! Då kan man pausa under tiden man tänker!

Det här behövs till 4 personer:
700 g lax
salt & svartpeppar
0,75 dl panko eller annat ströbröd
0,75 dl olivolja
½ huvud blomkål i brutet i små buketter

Risotto
1 schalottenlök eller liten gul lök, skalad och finhackad
olivolja
3,5 dl risottoris
salt & svartpeppar
1 slurk vitt, torrt vin (kanske 1 dl)
1 -1,2 l svag hummerbuljong, vatten + fond
200 g spenat
1 vitlöksklyfta, skalad och riven
200 g rensade räkor
1 dl riven parmesan

Citronklyftor till laxen

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Tina spenat och räkor om de skulle vara frysta.

Klipp laxfilén i portionsbitar (mycket enklare än att skära). Salta & peppra. Blanda pankoströbröd och olja. Lägg ströbrödsblandningen över fisken. Olja en stor ugnsform, lägg ner fisken och lägg blomkålsbuketterna runt om. Ugnsstek i 15 minuter.

Risotto
Koka upp hummer buljong i en egen kastrull.

Fräs den hackade löken glansig i olja. Tillsätt riset och fräs tills det börjar klibba fast i botten. Salta & peppra. Häll i vinet och låt det nästan koka bort. Häll på hummerbuljong så det täcker riset. Rör runt och låt riset småkoka/absorbera buljongen. Späd med buljong efterhand. Rör ofta. Koka tills riset är al dente, se till att risotton nästan är flytande.

Fräs spenaten i olja tills all vätska fårångats. Krydda med riven vitlök, salt & peppar.

När risotton är klar: Rör ner spenat, räkor och riven parmesan. Låt allt bli varmt.

Det här vår middag en vanlig fredag i januari när snön hade pudrat Göteborgs gator vita. Ännu var det långt till lön, så vi fick klara oss med frysta räkor, fryst spenat och hummerfond på flaska.

Laxen var ett vakuumförpackat extrapris från Ica. Men den var faktiskt helt okej – till skillnad från den frysta som ibland smakar torr kattmat.

Men skulle du nu vilja lyxa till den här rätten – för att du ska fira eller för att kontot är ovanligt fullt – så finns det massor av möjligheter. Köp färska räkor och koka egen skaldjursfond, byt ut spenat mot sparris. Leta upp lite hummer och tryck ner i risotton istället för räkor…

Jag tror att det kan bli supergott. Men det klart, lite dyrare blir det.