Etiketter

, , , , , , ,

När jag en gång för länge sedan fyllde 30, så fick jag en cykel av hustrun (som då ännu var min flickvän). Snällt, tyckte jag. Min egen gamla skorv var mest rostig och stod i ett hörn.

Men när jag fyllde 31 fick jag en badrumsvåg av henne i födelsedagspresent. Och då trillade polletten ned. Det var något med min vikt hon försökte påpeka. Sedan dess har jag använt vågen då och då. Den har tjänat mig väl, även om jag undrat om någon skruvar på den så att den ständigt visar högre siffror. Men i höstas lade den av helt.

En chans för mig att återgälda gåvan, tyckte jag. Så i julklapp fick hustrun en badrumsvåg och en vällagrad ost. Hon hade heldlöst roligt åt badrumsvågen, men osten fick jag förklara. Det var ju en gammal ost.

Efter julhelgen klev jag upp på vågen, bara för att kunna notera ett nytt all time high, alltså dags för lite sundare mat och lite mer rörelse.

Det kan jag väl inte vara ensam om att tycka?

Måndag: Pasta & en smakrik grönkålssås med bönor och crème fraiche
Pastasås med grönkål, paprika och crème fraiche. Och så bönor som ger fyllighet och valnötter som adderar crunch.

Tisdag: Selleristomp med spenat, lök & stekta kikärtor
Den lätta sötman från selleristop och långsamstekt lök bryter fint mot de kryddiga kikärtorna. Det känns som något mormor kunde ha bjudit på, men med en twist från Mellanöstern.

Onsdag: Spaghetti med aubergine & tomatsås
En fyllig spaghetti med aubergine och tomatsås. Det är inte fy skam en vardag i januari när det är långt både till våren och till avlöningen.

Torsdag: Libanesisk moussaka – gryta med kikärtor & aubergine
Moussaka behöver inte alls göras i ugn med köttfärs. Det går alldeles utmärkt att göra den som en vegetarisk gryta. Djupa, goda smaker av hel kanel och mild chili.

Fredag: Smörbakad rotselleri med potatismos & provencalska tomater
Det här är vegetarisk festmat. Men ta mycket smör och ös sellerin med smöret under tiden i ugnen. Det är då som den magiska föreningen mellan selleri och smör uppstår.

Lördag: Smakrik sallad med halloumi, linser & apelsin
Nu är apelsinerna som bäst. Här bryter de fint mot halloumins sälta. Linser adderar fyllighet och så bygger man på med lite avokado, lök och ruccola.

Söndag: Patatas bravas – Medelhavspotatis på svenska
De här potatisarna är magiskt goda, men ta potatis av god kvalitet och använd mycket olivolja. Ät med tomatsalsa, aioli, ägg, hummus…

Veckans soppa: Spansk vitlökssoppa med tomat – fritt efter Carl Butler
Lite som att koka soppa på en spik är det. Man tar vitlök, tomat, ägg och buljong – och efter en stund så står man där med en smaklig soppa. Enkelt och gott.

Här hittar du fler veckomenyer med Medelhavskost.