Etiketter

, , , ,

När jag letar efter filet de porc sauce moutarde (fläskfilé med dijonsenapssås) på nätet så finns det massor med olika förslag. En del innehåller kycklingbuljong, andra cornichoner eller dragon. På en del ställen ska det finnas något sött, oftast honung.

Men så stöter jag plötsligt plötsligt på lönnsirap. Va, lönnsirap i den här ganska typiskt franska rätten? Det tar ett tag innan jag fattar, men när ugnen ska värmas till 400 grader Farneheit så trillar poletten ned.

Den här fläskfilépannan är inte bara vanlig i Frankrike, utan mättar också quebec-bor när de kommer in i husvärmen och stänger dörren om den bistra kanadensiska vintern.

För det är typisk vintermat – man tar stekpannan och sätter den fräsande på matbordet. Sedan sitter man där, äter och njuter. Gärna tillsammans med vänner, men då måste man såklart multiplicera lite i receptet.

Det här behövs till 2 personer:
350 – 400 g fläskfilé
olivolja
salt & svartpeppar
2 schalottenlökar
4 – 5 cornichoner
1 dl crème fraiche (ja, den fetare är fortfarande godare)
1 dl vatten
ca 1/2 msk fransk dijonsenap

Kanske klyftpotatis eller potatisgratäng till fläskfilén. Och kanske lite rödvin…

Gör så här:
Hacka cornichonerna. Skala och hacka löken ganska fint. Putsa köttet (skär bort ev hinnor och senor). Skär det i skivor lite tjockare än fläskkotletter.

Bryn köttet i olja. Stek så det får fin, brun yta. Salta & svartpeppra. Ta upp köttbitarna, lägg löken i pannan och fräs den glansig. I med crème fraiche, vatten, hackade cornichoner och fläskfilébitarna. Krydda med senap till angenäm styrka och smak.

Låt småkoka till fläskfilén är klar. Det ska kännas stumt när du trycker på köttet, ungefär som när du trycker på din haka.