Etiketter

, , ,

Jag har skrivit om det tidigare – ögonblicket när smaken sitter som dartpilen i bulls eye. Du vet det där magiska ögonblicket när allt stämmer och det liksom börjar sjunga om maten.

Just så var det när jag gjorde den här soppan, men det dröjde ett tag. Soppan funkade bra när jag kokade grönsaker och buljong. Hängde snällt med när potatisen åkte i soppan. Protesterade inte mot laxtärningarnas närvaro.

Och när jag smakade på det färdiga resultatet var det: Okej, en hyfsad soppa…

Men när aiolin kom i soppan – då ställde sig alla smakreceptorerna i giv akt och sa: ”Detta ska vi ha!”.

Men ta emot ett råd i all välmening: gör din egen aioli. Det är inte svårt om man har en mixer – och det smakar så otroligt mycket mer än färdigköpt majonnäs med lite pressad vitlök.

Det här behövs till 4 personer:
300 g lax i tärningar
1 gul lök
olivolja
salt & svartpeppar
ca 1,5 tsk torkad timjan
3 klyftor vitlök, skalade
3 stora, mogna tomater
1,5 l fiskbuljong, vatten + fond eller tärning
3 potatisar
150 g gröna bönor, haricots verts
3 – 4 dl kokta vita bönor

Aioli

1 bit vitt bröd stor som en valnöt
1 msk kallt vatten
1 äggula
2 tsk fransk senap
1 vitlöksklyfta, skalad
2 dl olja, mest rapsolja men olivolja efter smak
1 – 2 tsk pressad citron
svartpeppar & lite salt

Gör så här:
Tina laxen om den är fryst. Skölj, klyfta och kärna ut tomaterna. Skär dem i små bitar. Skala och hacka löken. Fräs den i olja i en stor gryta. Krydda med salt, peppar & timjan. Lägg i tomathacket. Pressa i vitlöken och fräs en stund till.

Häll i fiskbuljongen. Låt den koka i 30 minuter. Skala och skär potatisen i ganska små bitar. Låt den koka med i ca 10 – 15 minuter.

Dela de gröna bönorna i mindre bitar och låt dem koka med i ca 5 minuter. Skölj de vita bönorna om de kommer från en färdig förpackning. Låt dem koka med ett par minuter.

Efter 30 minuter: lägg i laxtärningarna. Lägg på locket och stäng av värmen på plattan. 5 minuter senare är fisken och soppan klar.

Gör aiolin under tiden:
Lägg en bit vitt bröd i vatten och låt det suga upp vätskan. Lägg bröd och senap i en mixer. Pressa i vitlöken och knäck i 1 äggula. Sätt mixern på medelhastighet. Häll i oljan, först bara droppvis, sedan i en tunn stråle. Smaka av med salt, peppar & pressad citron.