Etiketter

, , ,

Först går man och köper en julskinka. ”I år ska vi ha en liten” tänker man – och kommer hem med den minsta man hittade. På sådär 2,7 kilo. Sedan kokar man skinkan och ser att den har krypt.

Därefter tronar den mitt på julbordet på julafton och på juldagen åker den fram en andra gång. Dagen efter öppnar man dörren till kylskåpet och stirrar misstroget på julskinkan som är nästan lika stor som den var före julbordsätandet.

Och då tänker man. Hjälp, vad ska vi göra med all julskinka?

Jag vet inte hur det är hemma hos dig, men hos oss brukar det vara just så här i mellandagarna. Och då krävs lite kreativt tänkande – en del av de tankarna ser du här nedan.

Ett sätt är att koka spaghetti, skära ner lagom mängd skinka i strimlor och steka dem. Stek lite ärtor och blanda allt. Sätt en äggula på toppen och julskinkan har blivit basen i en spaghetti carbonarna. Men se till att först skära bort griljeringen, det är där ”julsmaken” sitter.

Är du som jag ett fan av Alsace så kan man skapa lite nordostfransk stämning med skinkresterna. Ta ett par lökar och äpplen. Fräs dem tillsammans med surkål och koka i vin (eller använd ännu hellre buljongen som du fick om du kokade din julskinka i vin och äppeljuice). Skär ner skinka och korv (kanske lite överbliven prinskorv), men se till att en del av köttet är rökt, och ta gärna med en smakrik korv som kabanossen. Se där, nu har julskinkan blivit grunden i en choucrote garnie, surkålsgryta från Alsace.

Det blev vår middag i går – och en del av den grytan ser du på bilden här ovan.

Vill du inte göra ett långkok så kan du köpa färdiga pizzabottnar. Rör ut creme fraiche och toppa med rödlök och – just det – skinka. Voilà, en tarte flambée står på bordet. En enkel beskrivning hittar du i länken, men uteslut stenbitsrommen i receptet. Jag tror inte att julskina och rom är de bästa smakkompisarna.

Ett mer omständligt recept är ärtsoppa gjord på skinkresterna. För en del år sedan tog jag ett gäng gula ärtor, kokade dem tillsammans med lök och lite potatis – och så tryckte jag ner strimlad julskinka och rökt skinka. Testa gärna, men jag tror du ska koka ärtorna lite längre än vad receptet antyder.

Men man behöver inte alltid krångla till det så förbannat. Har du lite överbliven skinka, potatis och kanske ett par prinskorvar, så behöver du bara lite lök – sedan har du allt som behövs för en klassisk pyttipanna.

Om du nu tänker ”hur tusan har han kommit på så många recept där man använder julskinka?”, så är svaret enkelt.

Jag har varje år i mellandagarna tänkt tanken: Hjälp, vad gör vi med all julskinka?