Etiketter

, , , , ,

I år blir det ett ovanligt nyårsfirande. Vi träffar några vänner utomhus på dagen (för att grilla korv(!), undrar vem tusan som kom på den idén?). Och sedan har vi pandemi-digital nyårsfest på kvällen – med mat och dryck och skålar via datorn.

En av de få fördelarna med årets upplägg är att jag faktiskt vet vad jag kommer att äta de där timmarna innan klockan slår 12. Som vanligt ska det vara gott, riktigt gott – men det ska också vara hyfsat enkelt så man inte behöver bosätta sig i köket dagarna innan.

Vi börjar med bayonneskinka, mango och granatäpple. Fräsch, gott och smakrikt, lite som en uppgraderad melon & parmaskinka. Har du aldrig testat bayonneskinka så gör gärna det. Jambon de Bayonne är saltad, lufttorkad skinka på samma sätt som serranoskinka, men också lätt kryddad och det lyfter smaken till nya höjder.

Därefter blir det Anka med apelsinsås – Canard a l’orange. Satftigt ankbröst och så en sås to die for. En liten skvätt Cointreau gör den där lilla skillnaden mellan god och oemotståndligt.

Efterrätten är jag mer osäker på. Om jag orkar så gör jag Chokladmousse med havssalt. Där är det den lilla sältan som gör skillnad. Den funkar ungefär som tonartshöjningen i en Eurovision-låt, om du förstår vad jag menar. Men det är ju bara jag och hustrun som äter middag detta pandemi-nyår, så jag kanske fegar ur och gör något lättare.

Jag tror inte heller att vi serverar snittar till ett glas bubbel i början av kvällen. Det skulle kännas lite mysko att vandra runt i vardagsrummet med ett glas i ena handen och en liten godsak i den andra. Stanna framför hustrun, höja glaset till en skål och säga ”kul att det blev av att vi träffades”.

Men om vi trots allt ska fixa till något så blir det laxmousse på crostini och så kanske lite andra små godsaker – ost, frukt, oliver…

Aldrig har väl behovet av ett nytt år varit större. Aldrig under min livstid har behovet av framtidstro och hopp varit större. Och 2021 innebär på många sätt en radikal förändring. Människor vaccineras och steg för steg minskar hotet från pandemin. I USA installeras en ny president om ett par veckor och kanske, kanske blir 2021 året när klimatpolitiken går från vackra ord till verklig handling.

Eller som det låter från Skansen vid 12-slaget:

Ring ut bekymren, sorgerna och nöden,
och ring den frusna tiden åter varm

Ett Gott och bättre Nytt År önskar jag dig!