Etiketter

Hur ska ett riktigt bra vitt vin smaka? Nu pratar jag inte om parfymerade Gewurtztraminer eller de gudomlikt söta Sauternes-vinerna. Utan jag menar ett vanligt vitt vin som du korkar upp till fredagsmiddagen.

För min del lutar jag alltmer åt syran; vinet måste ha tillräcklig syra för att möta både det feta i maten och den eventuella restsötma som finns i vinet. Utan den – syran alltså – blir vinet platt i munnen.

Testa ett vin med låg syra så får du känna. Det lägger sig över tungan, men känns varken uppe gommen eller ute i kinderna. Finns det dessutom en restsötma i vinet så klistrar sötman fast sig i munnen och förhindrar dig från att känna alla de goda smakerna.

Jag drack en Pinot Gris från Alsace för ett par veckor sedan som var just så sockerklistrigt – och tänkte på en t-shirt jag såg för länge sedan: ”Life is too short to drink bad wine”.

Men med tillräcklig syra blir vita viner pigga och fräscha. Ett bra exempel är Leth Grüner Veltliner Familien Reserve 2019 (119 kronor, vitt). Som namnet berättar är det gjort på den österrikiska druvan Grüner Veltliner, men här har familjen Leth gjort en speciell blandning (cuvée) av druvor från fyra olika vingårdslägen. Familien Reserve är ett par tior dyrare än basvinet Leth Grüner Veltliner Klassik (också ett bra vin), men den här blandningen är värd varenda extra krona.

Här finns de typiska dragen hur Grüner Veltliner ska smaka. Antydan till pepprighet i slutet av smaken, lite citrus och gula frukter i lukten. Men mest är det ett lättillgängligt vin med lagom frisk syra.

Vi drack en flaska till fredagslaxen. Och jodå, vinet stod upp bra mot den feta fisken. Inte en smaklök var ledsen, som jag brukar säga.