Etiketter

, , ,

Fräsch laxsmak med pigg syra och knallgod majonnäs. Inkokt lax är förfinad husman av bästa snitt.

Det är en rätt som funkar lika bra på släktmiddagen med gamla mormor som i ett minimalistiskt helkaklat kök där en flaska Kombucha delar bänk med recept på egenstoppad korv.

De rena smakerna gör den både klassiskt, retro och helt modern. Och det bästa av allt – om nu gamla mormor skulle komma på släktmiddag. Man lagar laxen dagen innan, sedan får den bo ett tag i kylen.

Men glöm bort grönsakerna på bilden här ovanför. Ska det vara klassisk vårmiddag, då ska det också vara färsk sparris till laxen. Och gärna kokt färskpotatis.

Det här behövs till 3 – 4 personer:
600 g lax
1,5 l vatten
½ dl ättika (24%) eller 1 dl ättika (12%)
1 msk salt
15 – 20 svartpepparkorn
ett gäng dillstänger
3 morötter
3 schalottenlökar

Dillmajonnäs
1,5 dl majonnäs (gör gärna aioli, men hoppa över vitlök och olivolja)
1 kruka dill
1 citronklyfta
aningen fransk dijonsenap
salt & svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skala lök och morot. Dela morötterna på längden i 4 – 8 bitar. Halvera lökarna.

Koka upp vattnet med ättika, salt, svartpepparkorn och dillstänger. Lägg ner morötterna och låt dem koka upp. Efter några minuter: lägg ner löken och låt allt koka ca 15 minuter.

Lägg laxen i en stor – och ganska hög – ugnsform. Häll ättikslagen över fisken. OBS Hela laxbiten måste vara täckt. Sätt in i ugnen i 8 – 10 minuter. Ta ut fisken och låt den svalna i lagen.

Dillmajonnäs. Hacka dillen och blanda den med majonnäsen. Smaka av med dijonsenap, pressad citron, salt & svartpeppar.

Färsk lax är väldigt mycket godare än de där frusna små potionsbitarna som ligger i frysdisken. Tyvärr är den ofta mycket dyrare.

Därför brukar jag köpa på mig en hel laxsida när det är extrapris. Hemma i köket delar jag upp den i middagsbitar. (Klipp den med en sax, det är mycket enklare än att försöka skära en hel laxsida som är ute och åker slalom på skärbrädan…).

Sedan använder jag en del till middag och fryser de andra. Egeninfryst lax smakar ungefär som färsk – inte alls som den industrifrysta.

Varför har jag ingen aning om…