Etiketter

, ,

Pad thai, det är som vanligt med asiatisk matlagning. Först får man hacka och mixa och fixa och trixa, men sedan är det bara att ställa sig vid woken.

Och på något sätt är det lika trevligt som att stå ute på sommaren och vända maten på grillen.  Det är bara att njuta när den fylliga och smakrika rätten växer fram

Ja, en smaksked är inte så dumt att ha i handen. Ta en smakbit och fundera ” Ska jag ta lite mer jordnötter? Eller kanske trycka i lite mer chili för att få sting på rätten?”

Hur du än gör, så är det värt ett försök. För det här blir minst lika gott som den där phad thaien som du bär hem från dit lokala thai-ställe.

Det här behövs till 4 personer:
300 g äggnudlar eller risnudlar
400 g fläskkött, tex fläskkarré eller fläskkotlett (eller kyckling)
neutral olja
300 g spetskål
10 cm purjo
1 chili, spansk peppar
1 dl jordnötter (vanlig salta går bra om du inte har i massor av nötter)
2 ägg
1 dl phad thai-sås (eller 2 msk tamarindpasta, lite socker, aningen vitlök och tomatpuré)
1,5 msk ostronsås
1,5 msk fisksås
1,5 msk champinjon-soja eller annan ljus soja
1 dl vatten

Gör så här:
Okej, då var det dags att hacka och mixa och greja, för du är väl fortfarande med? Ta fram alla ingredienser – det är en del att hålla reda på. Mixa jordnötterna till grov ”sand” i en mixer/matberedare. Knäck äggen i en kopp. Koka nudlarna al dente. Spola dem i kallt vatten.

Strimla spetskål (mildare och godare än vitkål), purjo och chili. Strimla fläskköttet och wokad det i olja tills det är genomlagat. Har du ingen wok funkar det bra med en stor, tjockbottnad gryta.  Ta upp köttet.

Woka spetskålen al dente. Skrapa kålen till kanten och häll i äggen. Rör dem ungefär som till äggröra.

Lägg i kött, nudlar och purjo, chili och mixade jordnötter. Häll i phad thai-såsen (eller tamarindpasta), ostronsås, fisksås och champinjonsoja. Blanda runt och låt woken puttra en minut eller så. Glöm inte smakskeden!

Om du inte har träffat på champinjon-soja, så sträck ut handen nästa gång du är i en välsorterad affär. Lägg ner champinjon-sojan i kundvagnen och blunda när kassan läser av priset – för den är inte billig, men den är fantastiskt god. Mildare och mer aromatisk än ”riktig” soja.

Champinjon-soja görs i liten skala av svenska champinjonodlare. Det är nog som vanligt; hantverk ger kvalité.