Etiketter

Man kan dela in mänskligheten i två olika smakmässiga kategorier. De som gillar sötma, och de som gillar fett och salt.

Hustrun tillhör den ’söta’ kategorin. Ligger det en chokladkaka eller en kanelbulle i ett skåp, så ligger den inte kvar där så länge – den har liksom förflyttat sig till hennes mage.

Jag tillhör den ’feta och salta’ kategorin. Jag gillar verkligen mat (surprise !) och förrätter. Och står det lite rester kvar i köket, så går liksom mina fötter dit av sig själva – jag ska ju bara ta en liten bit. Ja, och så blir det en bit till…

Kanske är det därför jag är så begränsad när jag ska göra efterrätter. Jag tycker det ska vara ungefär lika lätt som att ringa och beställa en pizza – och det ska gå ungefär lika fort.

Den här äppeltarten kvalar in i bägge kategorierna. Lätt så att en åttaåring kan göra den, och tiden, den är ungefär som en pizzabeställning: ”en kvart”.

Smaken? Fräsch och fyllig – och inte alls så ’söt’.

Det här behövs till ca 6 personer:
1 ark färdig smördeg
¾ dl aprikosmarmelad + några droppar vatten
100 g färdig mandelmassa
2 – 4 äpplen med bra syrlighet

Kaffe eller lite vaniljglass

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Rulla ut smördegen på en plåt med bakplåtspapper. Nagga den (stick små hål) med en gaffel. Bland marmeladen med några droppar vatten. Pensla degen med marmelad.

Skär mandelmassan riktigt tunt och lägg ut skivorna på degen. Kärna ur äpplen och skiva tunt. Lägg på äppelskivorna och pensla marmelad över.

Grädda i 10 – 12 minuter ganska långt ner i ugnen.

Ät äppeltarten varm eller ljummen med en kula vaniljglass, eller med en kopp kaffe.

Om du har en ugn med extra undervärme så kan det vara smart att utnyttja den. Annars är risken att toppen blir frasig som en croissant, men botten tung som en måndagsmorgon.