Etiketter

, , , , ,

Gav du några löften när du stod där med bubbelglaset vid midnatt den 31 december? Du vet, de där gamla vanliga, som ‘sluta snusa’, ‘börja träna’…

Som jag skrev för ett tag sedan så har vi slutat med det här hemma. Istället skriver vi upp saker vi ska göra under året som kommer.

På mitt kort fanns förslag som ‘vara nyfiken’, ‘dricka drink med min 96-åriga mamma’ och ‘bada bastu’. Men också mer traditionella som ‘simma mer’ och ‘träna lagom’.

Jag tycker året har börjat bra. Jag har varit och tränat och jag har badat bastu. Och som vanligt tänkte jag: ”varför gör jag inte det här oftare?”.

Bastu, det är ren lycka. Man blir inte bara ren, utan avslappnad, nöjd och fylld med välbehag. En tur på gymmet är inte heller fel, men det är bastun som är den njutningsfulla efterrätten.

En gång beskrev jag vår hund, Pontus, som en lat livsnjutare. Kompisen – som jag pratade med – gav mig en sådan blick som gör att man förstår; jag är precis lika dan själv.

Och jag tror han har rätt. Gärna en tur till gymmet – bara jag får njuta i bastun efteråt.

Ungefär så tror jag man ska förhålla sig till Medelhavsdieten där 30 minuters daglig motion ingår. Gör något du gillar: lek med barnen, promenera med hunden, ta en tur till gymmet. Men glöm inte bort bastun.

Måndag: Pasta med champinjoner, spenat & crème fraiche
Svamp, spenat och crème fraiche är tre pålitliga smakkompisar. Trycker du ner lite vitlök är du helt hemma med den här vardagspastan. Skulle vara lite riven parmesan på toppen då… Ersätt gärna en del crème fraiche med stärkelserikt pastavatten om du vill hålla ner mängden fett.

Tisdag: Curry med blomkål, potatis & tomat
Blomkål är klart underskattat. I den här indiskt inspirerade curryn får den spela huvudrollen tillsammans med potatis. Resultatet är en fyllig curry med mera fyllighet än chilihetta.

Onsdag: Sardines gratinées blir gratinerad strömming
Ja, jag vet att jag är ett strömmingsfreak. Här får strömmingen – sardinens nordiska släkting – sällskap av vin, citron & ströbröd. Resultatet blir en fyllig fisk som piggats upp av syran i vinet och citrusen – och lite knaprig yta.

Torsdag: Jordnötssoppa med västafrikanska smaker
Men hallå, tänker du. Ska det inte vara medelhavsmat i Medelhavskost? Näe, det behöver det inte alls, så länge som maten innehåller mycket frukt & grönt, baljväxter & nötter – och så minimalt med rött kött. Alltså kvalar den här soppen in i kategorin Medelhavskost – även om den har afrikanska rötter.

Fredag: Ugnsrostad blomkål, grönsaker & mild vitlöksolja
Ja, det var det där med blomkål… Ta ett vanligt blomkålshuvud, bryt det i buketter och rosta i ugnen med andra – färgrika – grönsaker. Gör en riktigt mild olja med vitlök och örtkryddor – och den fula Askungen – nej jag menar blomkålen – har blivit en prinsessa. Funkar lika bra en fredag som en tisdag.

Lördag: Ugnsbakad lök med kornotto & stekt svamp
Lök är jordens mest underskattade grönsak. Man har den i Jansson och köttfärssås, grytor och sallader, men man låter den aldrig spela huvudrollen. Här får den kliva fram och definiera rätten – och som den gör det. Den ugnsbakade löken är mild, söt & god.

Söndag: Vitlökssoppa med rotselleri & crème fraiche
Om lök är grönsakernas doldis, så är vitlök deras primadonna. Van att stå i centrum och bestämma. Men helt tillagade blir vitlöken och mild och följsam grönsak som gärna umgås med rotselleri & timjan. Den rättrogne hoppar över bacon.

Veckans räddare i nöden: Pasta all’Arrabbiata
Lite pasta och en burk tomater har man väl alltid hemma. Och längst ner i grönsakslådan gömmer sig ofta ett par lökar. Lite chili eller chiliflakes brukar inte vara omöjligt att hitta. Tillsammans blir det en pasta med chilikryddad tomatsås, alltså en räddare i nöden när . det är ont om tid, fantasi och pengar.

Här hittar du fler veckomenyer med Medelhavskost.