Etiketter

, , ,

Det ska fan till att vara profet hemma i sitt eget kök – i alla fall brukar det vara så för mig.

För några dagar sedan hände det igen. Jag hade lagat en söndagsgryta med tomat, fänkål och vitt vin, torskrygg och skaldjur. En gryta som jag stolt bar fram till min lilla familj.

Hustrun åt, men kanske inte med den största aptiten. ”Ja, ja. Jag äter några av musslorna, men jag gillar dem inte”, kommenterade hon maten.

Sonen – som har hunnit bli 21 – såg ut ungefär som om han fiskade. Upp ur grytan drog han ett gäng räkor och en ensam bit torskrygg. Resten fick vara.

”Ja, jag gillar ju inte grytor. Men räkorna, de var goda!” sade han innan han gjorde en räd in till kylskåpet i jakt på rester från tidigare middagar.

Mina enda supportrar var de egna smaklökarna. De förklarade sig helt nöjda och glada med maten. Kanske är det där jag ska vara profet – ja, och så för en massa okända människor på på en blogg som du just nu läser…

Det här behövs till 4 – 5 personer:
1 gul lök
1 stånd fänkål
olivolja
salt & svartpeppar
6 tomater eller 1 burk hela tomater
1 bunt persilja och timjan, bunden till en bukett
1 dl vitt torrt vin
4 dl fiskbuljong, vatten + tärning eller fond
1 lagerblad
450 g torskrygg eller annan vit fisk
200 g skalade räkor
300 volongemusslor, frysta och förkokta

Gör så här:
Tina fisk och räkor om de är frysta. Skala och hacka löken. Skär av toppen på fänkålens ‘rör’. Klyfta den, ta bort rotstocken och skiva klyftorna. Fräs lök och fänkål glansig i olja. Salta & svartpeppra.

Skär tomaterna i klyftor, tryck ur kärnorna och skär tomatköttet i små tärningar. (Eller ta upp tomaterna ur burken och gör på samma sätt). Skala och riv vitlöken.

Låt tomater, vitlök, kryddbukett och lagerblad åka ner i grytan. Häll i vin och fiskbuljong. Koka i ca 30 minuter.

Skär under tiden torsken i grytbitar. Salta dem så tar fisken till sig den goda sältan.

Lägg ner fisken i grytan. Dra ner värmen till ett minimum och låt grytan bara ‘nästansjuda’ i två minuter. Lägg volongemusslorna och sjud 3 minuter till. I med räkorna och låt allt bli varmt.

Att stoppa musslor med skal i en fiskgryta har sina risker. Det räcker med att man lägger en sked i grytan så börjar skalen skära sönder de fina fiskbitarna.

Någon gång ska jag testa att ta lite spad från grytan (och kanske en slurk vin) och koka upp det i en egen gryta. I den kokar jag sedan musslorna och så lägger jag dem försiktigt överst i gryta. Utan att röra.

De kanske grytan blir en fröjd för ögat också.