Etiketter

, , , , ,

”Ni har stulit mina drömmar och min barndom med era tomma ord. Ändå kommer ni till oss ungdomar för hopp. Hur vågar ni?”

Veckan som gick inleddes med ett av historiens stora tal. Men det var inte en vältalig Martin Luther King som höll ett av sina retoriska mästerverk om ”I have a dream”. Det var en förtvivlad 16-åring som talade från den desperation där det snart inte finns någon dröm.

Greta Thunberg bankade fullständigt skiten ur världens ledare i sitt FN-tal. Och det obehagliga är att hon har rätt.

Världen står vid randen av ett krig, men inte ett krig mot galna tyranner och österrikiska korpraler med storhetsvansinne. Det här kriget riktar sig mot oss själva, mot naturen och den planet där vi bor.

Tomas Kåberger, professor i fysisk resursteori vid Chalmers, konstaterar att världen kan ställa om hela sin energiproduktion till förnybara energikällor på tio år. 2030 kan all energi komma från sol, vin och vatten. Men det kräver att världens länder ställer om på ungefär det sätt som länder gör vid krigsutbrott.

Och det är just det vi ska kräva av politiska ledare och näringslivet. Ställ om! Börja nu!

För klimatet är i grunden en politisk fråga, och inte en sak som handlar om privatmoral. Men vi måste också ändra vårt sätt att leva.

Jag tänker inte tala om vilka transporter du ska använda eller hur du ska få elektricitet till ditt hus. Men jag ska säga några ord om maten, som står för ungefär en tredjedel av ett hushålls klimatutsläpp.

Egentligen är det inte så krångligt att bli klimatsmart . Ät mer grönt och mer baljväxter. Ät mindre rött kött, framför allt mindre nöt och lamm. Låt bli mat som transporteras långa sträckor och ät mat i säsong. Och låt bli att slänga ätbar mat.

Det var väl inte så krångligt? Och kanske har du sett de här råden tidigare – de överensstämmer till stor del med Medelhavskosten…

Om jag var en asketisk fanatiker så skulle jag säkert föreslå klibbig rågmjölsgröt (utan mjölk) eller något lika uppiggande. Men det ligger liksom inte för mig.

Istället vill jag uttrycka det så här: Det ska vara gott att vara ett Greta-fan.

Måndag: Ugnsrostad blomkål, grönsaker & mild vitlöksolja
Grönsakernas tid är nu. Ta ett vanligt huvud blomkål, ugnsstek det med lite omsorg och du har en liten delikatess. Glöm inte de ugnsbakade vitlöksklyftorna. Fylliga och lite nötsmakande.

Tisdag: Kyckling med ugnsrostade grönsaker, oliver & feta
Ibland är det lätt att vara klimatsmart. Hoppa över nötgrytan och stek kyckling i ugnen tillsammans med grönsaker. Toppa med oliver & lite feta – och bäcken av klimatpåverkan blir till en liten rännil.

Onsdag: Vegetarisk chili med linser & mörk choklad
Bönor är något av det mest klimatsmarta man kan äta. Dessutom något som åtminstone jag brukar längta efter. Gör en chili och bryt ner mörk choklad på slutet. POUFF. Smaken bara exploderar!

Torsdag: Pasta med stekt blomkål, wokad broccoli & broccolicrème
Det är inte särskilt svårt att laga god mat om man har obegränsat med pengar och råvaror. Men med lite blomkål, broccoli och pasta kan man trolla med knäna – och spara både pengar och klimat.

Fredag: Caesarsallad med lax & kapriskryddad aioli
Jag gillar lax och kapris och bönor och olivoljestekta brödkrutonger och mogna tomater och jag blir blir helt till mig av den provencalska aiolin… Men gör den själv. Det är inte ens svårt.

Lördag: Libanesisk moussaka – gryta med kikärtor & aubergine
Aubergine är en smakmässig kameleont. Den anpassar sig efter de mest skilda smaker. Här blir det en värmande gryta med mustiga, fylliga smaker. Som gjort för en dag när höstvindarna viner utanför fönstret.

Söndag: Ugnsbakad torskrygg med tomat, fänkål & örtolja
Finmiddag med en saftig bit torskrygg som skivar sig fint. Bönor och smakrika, nyskördade tomater. Och en smakrik örtolja. Ojdå, det var visst också klimatsmart mat.

Efterrätt: Toscaäpplen – saftiga äpplen under knäckigt täcke
Plocka dem från träden eller från affären. Nu är tiden för smakrika och sötsyrliga svenska äpplen. Kör dem i ugnen under ett ett knaprigt täcke av flagad mandel – och du har en enkel och god dessert.

Här hittar du fler veckomenyer med Medelhavskost.