Etiketter

, , , ,

Fläskkarré är en köttbit som får en och annan snobb att rynka på näsan. Du vet, sådana där som tittar skeptiskt på maten och nästan säger det de tänker: ”Jaså, var det här allt du hade att komma med…”

Det ska man låta bli – att se ner på karrén, alltså. Köttet är fint marmorerad av insprängt fett, något som gör det saftigt, mört och smakrikt. Och det vill väl även snobbar ha på tallriken?

Här har karrén fått en stund i en marinad med honung, soja och chili. Det ger en bra grund – oavsett om du lägger skivorna på grillen eller kör dem i ugnen på lite lägre temperatur.

Men kom ihåg att det här är en ganska snäll marinad. Gillar du smaker av honung och chili: tryck i lite mer smak, eller låt chilifrukternas kärnor sitta kvar. Och ska du grilla skivorna, låt dem då marineras i åtminstone en timme.  Då kan du koka marinaden på spisen, så får du en fin sky till köttet.

Till grillat fläskkött med lite hetta funkar chilikryddad mangosallad fantastiskt bra. Tar man genvägen över fryst mango är det inte ens krångligt. Men välj en bra sort, själv gillar jag Icas ekologiska mango.

Det här behövs till 4 personer:
4 stora skivor fläskkarré
½ dl olja
2 msk honung
2 msk japansk soja
½ citron, pressad juice
1 msk vit balsamvinäger
2 chili, spansk peppar, tunt skivad

Mangosallad
250 g mango i tärningar (ca 5 dl)
½ – 1 gurka, tärnad
2 knipplökar, skalade och tunt skivade
2 chili, spansk peppar, tunt skivade

Vinägrett
2 delar olivolja
1 del vit balsamvinäger
salt & mycket svartpeppar

Gör så här:
Blanda olja, honung, soja, pressad citronsaft och balsamvinäger med skivad chili. (Behåll kärnorna om du gillar hetta). Lägg ner karréskivorna och låt dem marinera en stund – eller marinera 1 – 2 timmar om köttet ska grillas.

Sätt ugnen på 125 – 130 grader. Lägg fläskkarrén i en ugnsform, häll marinaden över. Kör i ugnen i ca 1,5 – 2 timmar. Vänd karréskivorna ett par gånger.

Blanda tärnad mango och gurka med skivad lök och chili. Behåll kärnorna om du gillar chilihetta.  Blanda ihop vinägretten och häll över.

Honungsmarinerad fläskkarré var vår lördagsmiddag förra helgen. Vi satt på verandan i stugan vid Kalmarsund. Solen kastade sina sista strålar på Tallskär ute i viken och en häger som spretade runt på långa ben. Och våra gäster tittade inte ner på karrén.