Etiketter

, ,

För en tid sedan var vi på ost- och vinprovning. Det var den lokala livsmedelsaffären som hade slagit sig samman med en ostaffär i Saluhallen. Och på matvinden hade de dukat upp ett bord för alla som var villiga att öppna plånboken.

Där fanns alla de vanliga godsakerna. Gruyère, mogen Brie gjord på opastöriserad mjölk och så en smakrik Roquefort. I glasen fanns ett trevligt rödtjut, ett ganska neutralt vitt vin från Rhônedalen – och så ett udda vin i det tredje glaset.

Det var en skvätt Bacalhoa 2015 (109 kronor, portugisiskt sött starkvin), som stod och väntade på oss. En färg någonstans mellan bärnsten och orange. Stor men ganska udda lukt av honung, marmelad och syra, äppelkällare och hjortron. Fyllig och söt smak med russin och fikon bakom brända toner.

”Jaha, ett vin som kan funka som en godisefterrätt” tänkte jag. Men så följde jag rekommendationerna och tog en bit grönmögelost. Tuggade och sippade lite på vinet.

Salt, stark ost och sött, fylligt vin. Det blev en mix som gjorde mig omedelbart förälskad.

Smaksensationen var ungefär som portvin och grönmögelost, men ändå annorlunda. Testa gärna själv. Vinet finns på ett Bolag nära dig. Ostarna är ännu enklare att hitta, men välj gärna Saint Agur eller ekologisk Kornblomst. Godare om du frågar mig.