Etiketter

, , , ,

Det finns rätt mycket gott som man kan hitta i vår herres skafferi, bara man letar lite. Paprikasalsa med smaker från Marocko är ett av de recept som liksom bara har väntat på att bli upptäckt.

Släktskapet med provensalsk ratatouille är tydligt: grönsaker i en tomatbaserad röra. Men de sydfranska örtkryddorna har ersatts av spiskummin, paprikapulver och ingefära. Resultatet blir varma, fylliga smaker.

Receptet kommer ursprungligen från den trevliga kokboken I köket med Markiz av  Markiz Talhaoui, som var med i Sveriges mästerkock för några år sedan.

Jag  har bara grejat lite med ingredienserna. Tillsatt lite honung för att höja smaken. Försökt göra rätten lite fräschare med kortare koktid och mera spänst i grönsakerna.

Ät den gärna som ensamrätt med couscous eller ett gott bröd. Eller kanske med marinerad skaldjurswok med smaker från Marocko.

Det här behövs till 4 – 6 personer som tillbehör (3 – 4 personer som huvudrätt):
1 knipplök med blast
2 – 3 vitlöksklyftor
2 paprikor i olika färger
250 g körsbärstomater eller andra goda, mogna tomater
½ bunt bladpersilja
olivolja
salt & svartpeppar
1 tsk paprikapulver
2 tsk spiskummin
1 tsk malen ingefära
1 tsk honung
ca ½ dl vatten

Gör så här:
Skala och skiva löken (ta med blasten, de är goda). Skala och finhacka vitlöken. Dela, kärna ur och strimla paprikan. Skölj och skiva tomaterna. Skölj och strimla persiljan.

Fräs lök och vitlök i olja ett par minuter tills löken börjar bli glansig. Lägg ner paprikan och alla de torra kryddorna. Fräs tills paprikan börjar mjukna. Lägg i tomater, honung och aningen vatten. Fräs tills tomaterna är varma men inte mosiga.

Jo, det var en sak till. Jag har uteslutit ursprungsreceptets koriander. För den örtkryddan måste ha hamnat i vår herres skafferi av misstag.

God är den inte, om du frågar mig.

Men om du är av annan övertygelse kan du trycka i ett par matskedar hackad koriander. Då blir det mer som det ska vara i Marocko.