Etiketter

, , ,

Ibland kan man verkligen hamna i ett stim… Nu menar jag inte fiskstim, även om det kan se ut så. Men man kan liksom hamna i ett läge där man lagar mat på samma råvaror, ofta bara för att man har saknat dem så länge.

De senaste veckorna har jag utsatt familjen för en massa olika laxrätter. Det har varit lax med fyllning och kallrökt lax med spenat och med avokado. Nu har turen kommit till en ljummen caesarsallad med ugnsstekt lax.

Och ja, jag tycker att det är gott nästan när som helst. Men bäst passar kanske den här maten på våren när forsythian blommar nere vid grinden och Pontus, vår cockerspaniel, gräver en puckelpist av den resterande trädgården.

Det här behövs till 3 personer:
500 – 600 g laxfilé (gärna utan skinn)
olivolja
salt & svartpeppar
200 g gröna bönor, t ex haricots verts
½ huvud romansallad
300 g körsbärstomater
3 dl kokta vita bönor eller 1 burk färdigkokta
3 – 4 tjocka skivor vitt surdegsbröd
1 msk kapris

Kapriskryddad aioli
1 bit vitt bröd stor som en valnöt
1 msk kallt vatten
1 msk pressad citron
1 äggula
2 tsk fransk senap
2 tsk kapris (eller mer om du är kaprisfantast)
1 liten vitlöksklyfta, skalad och riven
½ dl riven parmesan eller grana padano
1,25 dl olja, mest rapsolja men olivolja efter smak
2 msk vatten
2 msk crème fraiche
svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Klipp portionsbitar av laxfilén (mycket enklare än att hantera en hel filé på en alldeles för liten skärbräda). Lägg den i en oljad ugnsform. Salta & peppra. Kör i ugnen i ca 15 minuter.

Snoppa och koka bönorna. Skär sallad och tomater i mindre bitar. Skölj de vita bönorna om de kommer från en burk. Skär brödet i sockerbitsstora bitar. Stek i olivolja.

Lägg upp salladen på ett stort fat. Strö över lite kapris.

Kapriskryddad aioli.  Lägg en bit vitt bröd i vatten och låt det suga upp vätskan. Riv osten. Lägg bröd, sardeller, citronsaft, riven parmesan, vitlök, kapris och senap i en mixer. Knäck i 1 äggula och sätt mixern på medelhastighet. Häll i oljan, först bara droppvis, sedan i en tunn stråle. Tunna dressingen med vatten och crème fraiche. Justera smaken med svartpeppar. Något salt behövs nog inte.

Ät & njut. Känn skillnaden mellan småknapriga brödkrutonger och den mjälla laxen. Njut av smakrik aioli och sältan från kapris.

Det gjorde i alla fall jag, åt och njöt. Hustrun kryssade försiktigt fram på salladsfatet – allt för att inte få med så mycket vita bönor. Tänk att hon ska ha så svårt för något som är så gott och så nyttigt.