Etiketter

, , , , , ,

”Herre gud, snart är det påsk och jag har inte köpt lammstek och lagt in sill och gravat lax och köpt godis till påskäggen och städat huset och trimmat hunden och fixat trädgården och inte ens lagat slagbordet så man kan sitta riktigt många runt bordet och äta påskmiddag och…”

Allt det här är faktiskt saker som jag inte gjort. Men jag har hälsat på min gamla mamma på äldreboendet, jag har kliat Pontus, vår cockerspaniel, bakom örat och jag har hittat på nya ägg- och laxrätter.

Och det räcker ganska långt. Dammråttorna i hörnen ligger säkert kvar till nästa gång jag kommer förbi med dammsugaren – och maten behöver inte ta oceaner av förberedelsetid.

Sill kan man köpa färdiginlagd, särskilt fiskhandlare brukar ha goda sillinläggningar. Men gubbröra med matjessill har jag inte sett i en disk, så där kanske det är läge att ta fram kniv och skärbräda och hacka lite.

Ett par rätter med kallrökt lax som jag har kommit att gilla är ägg & spenat i en liten kopp, en kul liten rätt att ställa på påskbordet. Annars är förrättssallad med avokado & kallrökt lax lika gott och enkelt som det låter.

Av de varma laxrätterna har jag några favoriter. Snabbgravad ugnslax med godaste gräslökssåsen är fräscht och vårlikt med en läcker sås. Men se till att torka av socker och salt från fisken ordentligt. Annars blir det en väldigt söt-salt historia.

Ugnsstekt lax, romsås med vin & dill och ugnsstekt lax med fräsch citronhollandaise ligger nära de klassiska recepten. Men om du vill ta fram grillen och variera fiskbiten en smula så gillar jag receptet på grillad lax med bourbonglaze & dilltzatziki. Långfredagen kanske blir dagen för årets grillpremiär…

När det kommer till lammet så finns det faktiskt inget som säger att det måste vara en stek. Man kan knata ner till Ica och rycka med sig ett paket lammfärs som får bli lammburgare med risotto & ugnsrostad sötpotatis. Eller också tar man skivor av lammstek, steker dem i en panna och äter med chèvre-crème & rödvinssås.

Men om du nu har en lammstek liggande i kylen och liksom bara väntar på att den ska tillagas, då föreslår jag fransk lammstek – med citron, vitlök & örter, fräscht med tydliga toner av vitlök och örtkryddor.

På slutet av en påskmiddag så funkar det bra med en lättare dessert. Fräsch äppelsorbet med calvados och turkisk yoghurt med honung, äpple & mandel kan rekommenderas. Men skulle det nu vara en kall vårkväll och kroppen liksom skriker ”jag vill ha sött och gott, choklad och kalorier” så plocka fram brödkavel och smördeg, hasselnötter, choklad, äpplen och mörk rom och gör små äppelpajer med hasselnötter, rom & choklad.

Glad Påsk!