Etiketter

, , ,

Jag har aldrig varit i Istanbul, mest för att jag inte flyger. Tror liksom att jag ska trilla ner om jag sätter mig i ett flygplan. Men det är en stad som lockar till fantasier och drömmar.

Det gör också turkisk mat. Här är det mezerätterna som har lockat mig, men de här rörorna är ett försök att omvandla turkiska rätter till något som passar i Göteborg och Gällivare. Det är inte korrekt turkisk mat.

Däremot är det tillbehör som man kan kombinera med annat till en middag. Kanske patatas bravas med tomatsalsa och aioli eller de turkiska köttbullarna köfte om man ska hålla sig till de östra delarna av Medelhavet.

Det här behövs till ca 6 personer som tillbehör:
Morotstzatziki
3 morötter, ca 300 g
olivolja
salt & svartpeppar
2 krm Aleppo chili flakes eller annat milt chilipulver
2,5 dl turkisk yoghurt
1 msk olivolja
1 msk pressad citron
1 liten vitlöksklyfta, riven

Sellerisallad
300 g rotselleri
olivolja
salt & svartpeppar
2,5 dl turkisk yoghurt
0,75 dl riven parmesan eller Grana padano

Gör så här:
Morotstzatziki
Skala och riv morötterna ganska grovt. Stek i olivolja tills de börjar bli mjuka, krydda med salt & peppar och med milda chili flakes. Blanda morötterna med turkiskt yoghurt, olivolja, pressad citron och riven vitlök. Testa så smaken sitter där du vill ha den.

Sellerisallad
Sätt ugnen på 225 grader. Skala och tärna sellerin. Lägg selleritärningarna i en oljad ugnsform. Krydda med salt & peppar och ringla över lite olivolja. Kör i ugnen tills de är helt genomlagade. Tar ca 30 minuter, beroende på hur stora tärningarna är.

Mixa rotsellerin med turkisk yoghurt och riven ost. Glöm inte smaka.

Aleppo chili flakes är en ganska ny upptäckt för mig. Rund, aromatisk smak. I styrka påminner det mer om stark paprika än om chilihetta.

Gott med andra ord.

Egentligen ska det såklart vara den turkiska chilikryddan pul biber i turkisk mat, men Aleppo-chilin är en släkting från andra sidan den turkisk-syriska gränsen har jag lärt mig.