Etiketter

, , ,

Har du en stund över, så har jag ett anspråkslöst förslag. Sätt dig vid en dator – eller tv om du har en nyare modell – knappa in dig på urplay.se och leta upp serien Kanaler, båtar och kärlek.

Sök upp avsnittet om Marne-Rhen-kanalen. Lägg upp fötterna och luta dig tillbaka – och njut av ett mycket brittiskt program.

Det är de gamla skådespelarna Prunella Scales (mest känd som Basils fru i Fawlty Towers) och hennes man (på riktigt) Timothy West. De åker båt på kanaler i hela världen – och just i det här avsnittet åker de från Lorraine till Strasbourg i nordöstra Alsace.

Ibland är de lite knarriga, och jag skulle kanske inte rekommendera programmet till 20-åringen i familjen. Men själv njuter jag av deras lilla båtäventyr – när de kör genom en båttunnel, när de besöker borgen Haut-Barr och tömmer ett helt horn med Alsacevin för att härma hur biskoparna drack för 700 – 800 år sedan.

Efteråt fick de dricka kaffe för att piggna till och bli lämpliga som båtförare.

Eller när de gör en avstickare till byn Riquewihr och provar vin hos producenten Hugel. Dessutom blir de guidade genom byn av farfar Hugel och konstaterar att byn ser ut som om de klivit in i sagan om Hans och Greta. Men det är inga kulisser, bara en samling väl bevarade korsvirkeshus som har genomlevt både 30-åriga kriget och två världskrig.

De letar också upp krogen där Adolf Hitler åt en julmiddag något av de första åren på 1940-talet. Timothy West undrar hur det var att leva i en provins där man rätt som det är byter språk i skolan – bara för att området har bytt land. Bara så där byta mellan tyska och franska.

Men sanningen är att det är ännu krångligare. När vi var i Dambach-la-ville för några år sedan så pratade vi om de många språken med farmor i vinfamiljen Beck-Hartweg. Hon berättade att som barn pratade hon tre språk: tyska, franska och alsaçasisk dialekt, en tyska som ligger ganska nära schweizer-tyska. Allt för att både kunna prata med föräldrar, lärare och de andra barnen på gatan.

Prunella Scales och Timothy West avslutar resan i Strasbourg med att åka sopbåt. Turen går på floden Ill genom de gamla garvarkvarteren i Petite France. Det är korsvikeshus, det är små pittoreska torg och det är alldeles väldigt mycket Alsace.

Tycker du att det just nu är lite olägligt att sätta sig i bilen och köra ner till Alsace – så sätt dig vid tv:n istället och njut av Kanaler, båtar och kärlek.