Etiketter

Okej, välkommen till avsnitt 173 (ungefär) av nu-tar-vi-och-jämför-ett-vin-med-en-människa. Den här gången gäller det Reserve Mont-Redon 2016 (115 kronor på Bolaget, rött). Om det vinet var en människa tror jag det skulle vara en tränare i knatteidrotten: sympatisk, trevlig och lättillgänglig, men också en rak person som inte viker ner sig när det blåser. Och en som ställer tydliga krav.

Det här vinet från södra Rhonedalen är just så välpaketerat som en bra tränare ska vara – var sak på rätt plats och inget som sticker ut. Och nu pratar jag inte om en putande ölmage, utan om de inre egenskaperna. (Om du accepterar att jag pratar om ett vins ”inre” egenskaper.)

Lukten är fruktig och drar mot fat och södra Frankrikes charkuterier. Men där finns också en liten kul ton av jordgubbe – särskilt första gången man sätter dit näsan. (Men de som anser sig ha bättre luktsinne säger säkert att det ska vara björnbär…).

I munnen har det en trevlig strävhet som pekar mot fredagsbiffen eller ostbrickan. Men mest påfallande är hur välbyggt vinet är. Inget sticker ut, inget stör. Men tillsammans bygger de en helhet.

Det är alltså en sympatisk fredagsvän, synd bara det ligger i övre delen av vad jag tycker att jag kan kosta på mig. Men jag får väl gå in till chefen och be henne höja lönen. Hon har förresten en kompis som har skrivit en bok om vin, så det kanske funkar…