Etiketter

, , ,

Ta lite vanlig torskfilé, du vet sådan där som ligger och väntar i frysen. Koka den på norsk, alltså i starkt saltat vatten. Stek sidfläsk och ärtor, om du vill smälter du lite smör.

Förvandlingen är fullbordad. Den bortglömda torskfilén har blivit en smaklig vardagsmiddag med vit och skivig fisk och smakrika tillbehör.

Det här behövs till 4 personer:
700 g torskfilé
1 l vatten
2 msk salt
150 g rökt sidfläsk eller bacon
svartpeppar
250 g ärtor + lite rapsolja
lite smält smör om du vill (gott men fett…)

Gör så här:
Tina torskfilén. Koka upp vatten och salt (blir fruktansvärt salt vatten). Lägg ner fisken i vattnet och låt det nästan koka upp. Ta grytan från plattan och låt fisken ”dra” i vattnet i 6 minuter. Ta upp med hålslev, så håller den sig hel.

Tärna sidfläsk. Stek det knaprigt, peppra och låt det rinna av på hushållspapper. Stek ärtorna (mycket godare än kokta) i fläskfettet, tillsätt kanske aningen olja. På med svartpeppar och kanske aningen salt.

Ät & njut. Kanske med lite smält smör och kokt potatis.

Torsk på norsk med sidfläsk & ärtor var vår middag en blytung dag i januari. Vi var helt klubbade efter jobb och tidig morgon och allt annat som skulle klaras av… Men lite, lite kände vi att livsandarna början återvända när maten kom på bordet.